BM: Uygur Türklerinin Zorla Çalıştırıldığı Toplama Kamplarıyla 150 Şirket Bağlantılı

TAKİP ET

BM'ye göre bazıları ünlü markalar olan Çinli ve yabancı 150 şirket, Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı toplama kamplarındaki insan hakları ihlalleri ile dolaylı olarak bağlantılı.

Cenevre'de açıklama yapan Birleşmiş Milletler uzmanları Uygurların zorla tutulduğu ve ücretsiz olarak zorla çalıştırıldığı kamplardan edindikleri bilgilere göre 150'yi aşkın Çinli ve yabancı şirket Uygurlara yönelik ağır insan hakları ihlâlleri ile dolaylı olarak bağlantılı. Bazı ünlü markaların da bu şirketler arasında bulunduğunu belirten uzmanlar, bu markaların isimleri ile ilgili bir açıklama yapmadı.

BM uzmanlarının açıklamasına göre çok sayıda Uygur neredeyse her sektörde "köle" gibi zorla ve berbat koşullarda çalıştırılıyorlar. Uzmanlar, birçok Uygur'un başka eyaletlere götürüldüğünü ve götürüldükleri yerlerde keyfi gözaltı, insan ticareti, zorla çalıştırılma ve köleleştirmeye maruz kaldıklarını belirtti.

BM uzmanları Çin'in, yüzbinlerce Türk'ün kamplarda zorla tutulduğuna dair bilgileri incelemek üzere bir BM heyetine kapılarını açması için çağrı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) ve Avustralyalı insan hakları örgütlerinin raporlarına göre, Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıkların dahil olduğu en az bir milyon kişi, Çin'in kuzeydoğusundaki kamplarda zorla tutuluyor. İnsan hakları örgütleri Pekin yönetiminin, bu insanları kısırlaştırdığını ve köleleştirdiğini tespit etti.

Uygur Türkleri yönelik uyguladığı insan hakları ihlallerini reddeden Çin yönetimi ise, Uygurlar için "eğitim merkezleri" oluşturulduğunu, insanların buralara girip çıkmakta özgür olduğu gibi gülünç iddialar öne sürüyor. Pekin, söz konusu suçlamalara direnebilmek için Batı kamuoyunda son yıllarda yükselen İslamofobiden faydalanmak amacıyla Çin'in bölgede terörizm ve radikalleşme ile mücadele ettiğini açıklamıştı.

Daha önce de Doğu Türkistan'da yüz binlerce Uygur Türkünün pamuk tarlalarında zorla çalıştırıldığı iddia edilmiş, Washington merkezli düşünce kuruluşu Küresel Politikalar Merkezi'nin (CPG) yayınladığı raporda, Çin devletinin 2018'de Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı üç bölgede en az 570 bin kişiyi zorunlu çalışma programları çerçevesinde pamuk hasadında çalıştırdığı belgelenmişti. Pamuk ihtiyacının beşte birlik gibi ciddi bir kısmını Doğu Türkistan'dan ithal eden ABD, insan hakları ihlâllerinden ve Uygur Türklerine dayatılan "kölelik" koşullarından dolayı aralık ayı başında bölgeden pamuk ithalatını durdurmuş, Çin ise ABD yönetimini yalan haberler yaymakla itham etmişti.

BM Uygur Türklerinin Zorla Çalıştırıldığı Toplama Kamplarıyla 150 Şirket Bağlantılı