BM Yeni İklim Raporunu Yayımladı: Kırmızı Kod

TAKİP ET

BM bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli, yeni iklim raporunu yayımladı.

BM bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 'kırmızı kod' diyerek duyurduğu yeni iklim raporunu yayımladı. İklim değişikliğinin 'yaygınlaştığı, hızlandığı ve yoğunlaştığı' vurgusu yapılan raporda sıcak hava dalgalarının artacağı, sıcak mevsimlerin uzayacağı, soğuk mevsimlerin ise kısalacağı bilgisi yer aldı. 

Raporda sera gazı emisyonlarının bu şekilde devam etmesi halinde on yıldan biraz uzun bir süre içinde önemli bir sıcaklık sınırının kırılabileceği ifade edildi.  Bilim insanlarının, ‘dönüm noktası’ şeklinde niteledikleri raporda insanlığının iklim üzerindeki etkisinin ‘gerçek bir beyanı’ olduğuna dikkat çekildi. 

Raporda yer alan bazı tespitler şu şekilde:

- Küresel yüzey sıcaklığı 2011-2020 arasındaki on yılda 1850-1900 arasındakinden 1,09 derece daha yüksekti.

- Son beş yıl, 1850’den bu yana kaydedilen en sıcak yıllar oldu.

- Son zamanlarda deniz seviyesindeki yükselme oranı, 1901-1971 ile karşılaştırıldığında neredeyse üç katına çıktı.

- 1990’lı yıllardan bu yana buzulların eriyerek küresel olarak geri çekilmesinin ve Arktik deniz buzundaki azalmanın ana itici gücü 'büyük olasılıkla' (yüzde 90) insan etkisiyle.

- Sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere aşırı sıcakların 1950’lerden bu yana daha sık ve yoğun hale geldiği, soğuk hava olaylarının ise daha seyrek ve daha az şiddetli hale geldiği 'neredeyse kesin'.

Raporda yer alan tespitler hakkında açıklama yapan BM Genel Sekreteri António Guterres,  “Şimdi güçlerimizi birleştirirsek, iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak raporun açıkça gösterdiği gibi, gecikmeye ve mazeretlere yer yok. İnsan etkisinin atmosferi, okyanusları ve toprağı ısıttığı kesindir” şeklinde konuştu.

 

bm birleşmiş milletler iklim raporu sıcaklık kuraklık iklim değişikliği paneli