BMGK'de ABD-Rusya Arasında Ukrayna Tartışması

TAKİP ET

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD ve Rusya arasında Ukrayna gerilimine ilişkin tartışma çıktı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin çağrısı üzerine Ukrayna sınırlarına yapılan büyük Rus askeri yığınağını görüşmek üzere bir araya geldi.

Güvenlik Konseyi toplantısında ABD Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield, yapılan askeri yığınağın Avrupa'da onlarca yıldır görülmemiş bir yığınak olduğunu söyleyince Rus Temsilci Büyükelçi Vasili Nebenzya köpürdü.

ABD'yi gerilimi körüklemek ve Rusya'nın iç işlerine karışmala suçlayan Rus Büyükelçi Nebenzya'ya yanıt veren ABD ve İngiltere temsilcileri, Ukrayna'nın işgali halinde Rusya'ya ek ambargolar getirileceğini açıkladı.

Britanya Dışişleri Bakanı Liz Truss Ukrayna'nın işgali halinde getirilecek ambargoların şu anda bireylere ve Kremlin'e yakın işletmelere uygulanan ambargolardan çok daha geniş kapsamlı olacağını belirtirken ABD temsilcileri ise kendilerinin uygulayacağı ambargoların ise Kremlin'e yakın finansal aktörlerin uluslararası finans sisteminden çıkartılmasına kadar gidebileceğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı yığınağın Birleşmiş Milletler tarafından teyit edilmediğini belirten Nebenzya, Ukrayna'yı işgal edeceklerine ilişkin bir kanıt olmadığını iddia etti. Nebenzya, Rusya'nın kendi toprakları içerisinde asker konuşlandırdığını ve bu durumun Washington'ı ilgilendirmediğini belirtirken ABD'li temsilciler Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesi durumunda ABD'nin kararlı davranacağını ve bu işgalin korkunç sonuçları olacağını ifade etti.

abd rusya ukrayna birleşmiş milletler güvenlik konseyi Büyükelçi Vasili Nebenzya Linda Thomas-Greenfield liz truss