Bodrum Belediyesi Yaban Domuzu Besledi: Yaban Hayatı Araştırmacısı Uyardı

TAKİP ET

Bodrum Belediyesinin yaban domuzu besledikleri görüntüyü paylaşması üzerine yaban hayatı uzmanı Yasin İlemin tepki gösterdi.

Biyolog ve yaban hayatı araştırmacısı Yasim İlemin, Bodrum Belediyesinin bir yaban domuzunu besledikleri anlara yer verdiği paylaşımına tepki gösterdi.

Bodrum Belediyesinin paylaşımında "Sevimli dostumuz Ceyar ile tanışın. Geçtiğimiz sene tedavisini gerçekleştirip yaşam alanına bıraktığımız sevimli dostumuz Ceyar, o günden beri düzenli olarak Bakımevimizi ziyarete gelerek misafirimiz oluyor.
Biz de seni seviyoruz ufaklık" denildi.

Twitter hesabından bu paylaşımı alıntılayan Yasin İlemin şu uyarılarda bulundu:

Yaban Hayvanları Yerleşimlere Geldiğinde Beslenmemeli

"Defalarca yazdık, çizdik söyledik. Ve onları ben söylemedim. Dünya çapında bilim insanlarının çalışmaları sonucu, bilimsel olarak kanıtlanan gerçekleri söyledik. Yine yazayım. Yaban hayvanları şehirlere ve yerleşimlere geldiğinde beslenmemeli, alıştırılmamalı. İnsandan ve insanın evcilleştirdiği kedi, köpek, büyükbaş ve küçükbaş canlılardan hastalık kapabilirler. Yaban hayvanlarının evcil hayvan mikroorganizmalarına karşı bağışıklığı düşüktür.

Bu Hayvanlar Türünün Popülasyonunu Enfekte Edebilir

Bu beslenen hayvanlar doğaya geri döndüklerinde türünün popülasyonunu enfekte ederek bütün bir nüfusun çökmesine neden olabilirler. İyi niyetle alıştırdığınız bir tilki doğaya döndüğünde tüm tilkileri enfekte edebilir. Yine aynı sebepten evcil hayvanlar özellikle köpek ve kediler kesinlikle doğaya bırakılmamalı. Onları yeri insanın çevresi. Doğaya terk edilmiş köpekler karacalara geyiklere zarar verir.  Doğadaki kurtlara hastalık
bulaştırır.

Büyük Yanlış

Bodrum Belediyesi örnek bir hareketle tedavisini yapmış. Ancak hazır besine alıştırmak, insana alıştırmak büyük yanlış. Besleme doğadaki yaban hayvanlarına da yapılmaz. Milyonlarca yıldır o canlılara doğada bir sistem içinde bugünlere geldiler. Ancak doğaya insan artık müdahale eder ve sistemi bozar hale geldiği için, gerekli yerlerde yaban hayvanları için 'su gözleri' planlanabilir (çünkü o doğal su kaynaklarını biz kuruttuk). Yine çok ekstrem şartlarda doğada yemleme yapılabilir ancak bu hiç bir zaman devamlı olmamalıdır. Şehir&insan yerleşimlerinde asla besleme yapılmamalıdır. bazı istisnalar haricinde doğada da yapılmamalıdır.

Cehenneme Giden Yollar İyi Niyet Taşlarıyla Döşenir

Unutmayalım cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşenir. Lütfen doğadaki dengeyi bozup yaban hayvanlarına cehennem yaratmayalım. Zaten onların doğal ortamını tahrip ederek ekosistemin dengesini bozuyoruz. En azından bu yanlıştan geri dönelim!"

bodrum belediyesi domuz yaban ceyar yasin ilemin uyarı yaban hayatı araştırmacısı biyolog