Boğaziçi Direnişine Destek Olan Dokuz Eylül Öğrencilerine Soruşturma

TAKİP ET

İzmir Üniversite Dayanışması'nın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak için gerçekleştirdiği eyleme katılan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerine soruşturma açıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi, 11 Ocak’ta Ege Üniversitesi önünde, “Kayyum rektör gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganıyla, 12 Ocak’ta Dokuz Eylül Üniversitesi karşısında bulunan Hasanağa Bahçesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına katılan 35 öğrenciye soruşturma açtı. 

AKP'de 14 yıl boyunca Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi'ne Rektör olarak atanan Nükhet Hotar, AKP karşıtı görüşte olan akademisyen ve öğrencilere baskı uygulamaya devam ediyor. 

Soruşturma açılan öğrencilerin, üyesi olmadığı yapılara üyeymiş gibi gösterilerek fişlendiği iddia edildi.

Görüntüleri Emniyet Teslim Etti

Soruşturmayı yürüten akademisyenlerin bile öğrencilere hangi sebepten soruşturma açıldığını anlamadıklarını söyleyen avukat Semih Taşcan, “Emniyetin yaklaşık 35 öğrencinin görüntülerini Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne teslim ettiğini ve bunun sonucunda öğrencilere soruşturma açıldığını öğrendik. Öğrencilere giden soruşturma yazılarında, YÖK Disiplin Yönetmeliği’nin hangi maddesi uyarınca savunma istendiği veya öğrencilerin hangi hareketlerinden dolayı savunma istendiği yazmıyor. Ege Üniversitesi önünde ve Hasanağa Bahçesi’nde toplanılarak yapılan faaliyetler gerekçe edilerek savunma istenmiş. Çok muğlâk bir ifade var, her bir öğrenciye atfedilen hareketin ne olduğu açıkça yazılmalı. Bu şekilde savunma hakkı da ihlal ediliyor. YÖK disiplin kurulu yönetmeliğine baktığımızda kınama, uyarı ve uzaklaştırma cezalarının hangi durumlarda verilebileceği net şekilde ifade ediliyor. Bunlar çoğunlukla üniversite içerisindeki faaliyetler. Ancak üniversite dışındaki böyle bir faaliyetin cezası yönetmelikte yok.” dedi.

 

9 eylül dokuz eylül boğaziçi protesto rektör kayyum üniversite izmir eylem gözaltı