Bölgesel Feminizm: Çin'in İşkencesine Maruz Kalan Doğu Türkistanlı Kadınlar Batılı Feministlerin Radarına Girmedi

TAKİP ET

Çin tarafından alıkoyulan, işkence edilen ve sistematik şekilde tecavüze uğrayan Doğu Türkistan kadınlarına tepkisiz kalan feministler ''Herkes için feminizm'' demeye devam ediyor.

Doğu Türkistan bölgesinin hakimiyetini ele almak ve bölgedeki vatandaşları asimile etmek isteyen Çin; kadın, erkek, çocuk demeden tüm insanlara işkence uyguluyor. 

1 Milyondan fazla Doğu Türkistanlı'nın tutulduğu Çin'in toplama kamplarında, özellikle kadınlara yapılan hak ihlalleri dikkat çekerken ''Kadın haklarını'' savunduğunu iddia eden 'batılı feminist topluluklar' bu ihlalleri görmezden geliyor.

Doğu Türkistanlı kadınlar, inanç hürriyetinden mahrum bırakılıyor, tesettürleri zorla çıkartılıyor, müslüman kadınlar içki içmeye, dans etmeye zorlanıyor ve eğitim hakları ellerinden alınıyor. 

Eğitim ve inanç gibi özgürlüklerinin ellerinden alınmasının yanı sıra Doğu Türkistanlı kadınlar Çin polisi ve askerleri tarafından sistematik bir şekilde tecavüze uğruyor. Bölgedeki cezaevlerinde ve toplama kamplarında gerek keyfi gerekse bir cezalandırma şekli olarak kadınlara tecavüz edildiği biliniyor.

Tecavüz edilen kadınların yanı sıra Müslüman Türk halkın evlerine Çinli erkekler de yerleştiriliyor. Müslüman aileler bu erkeklerle yaşamaya mecbur bırakılıyor. Ayrıca Uygur kadınları zorla Çinli erkeklerle evlendiriliyor.

'Sözde Feministler' Doğu Türkistanlı Kadınları Görmüyor

MepaNews'in ele aldığı 'Feministler, Doğu Türkistan bölgesinde yaşanan sistemli ihlalleri gündemlerine almıyor' konulu yazı dikkat çekti. Ortadoğu'da İslami ve kültürel birçok uygulamayı eleştiren ve 'kadınların haklarının sömürüldüğünü' ifade eden Feminist örgütler ve kadın hakları dernekleri, Doğu Türkistan'da kadınların yaşadığı temel insan hakları ihlalleri konusunda herhangi bir tepki göstermiyor.

Din, dil, ırk fark etmeden yapılması gereken feminizm hareketinde tüm değerlerde ayrıma giden bu topluluklarun sessizliğinin nedeni merak ediliyor.

feminizm doğu türkistan uygur kazak batı