Bosna'da Gerginlik: Mladiç İçin Şarkılar Söyleyip '9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü' Kutladılar

TAKİP ET

Bosna Hersek'in Banja Luka şehrinde, ülkenin anayasasına aykırı olmasına rağmen '9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü'nün kutlandı. Programa Rusya, Çin ve Sırbistan temsilci gönderdi. Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı bu ülkelere diplomatik nota verdi.

Dünya Kazakistan'daki başkaldırıya odaklanmışken Balkanlarda da gerginlik başladı. Bosna Hersek'te başta Gacko, Foça, Prijedor, Brçko ve Janja şehirleri olmak üzere birçok yerde gerginlikler yaşandı.

Brcko şehrinde taraftar grubu "Sindikat", 8 Ocak Cumartesi gecesi ellerinde meşaleler ile şehrin sokaklarını trafiğe kapattı. Grup, Srebrenitsa soykırımına ait anıtlara zarar verdi.

Prijedor şehrinde ise savaş suçlusu, soykırımcı Ratko Mladic'in onuruna şarkılar söylendi.

Bosna Sırp Ordusu, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi’nin Sırp üyesi Dodik’in talimatıyla, “Komünistler yok, Haç için, zafer için, Nemanyiçler için, Obiliç için Sırplar var.” sloganlarıyla yürüyüş yaptı.  Obiliç (Kopiliç) Sultan 1. Murad'ı hançerleyerek şehit eden Sırp'tı. 


Yürüyüşe Katılan Ülkelere Nota


Yürüyüşe Çin, Rusya ve Sırbistan'dan temsilciler katıldı. Katılanlar arasında Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Dacic, Sırbistan Başbakanı Ana Brbanic, Rusya Büyükelçisi İgor Kalbuhov ve aşırı sağcı Fransız milletvekilleri vardı.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı temsilci gönderen ülkelere diplomatik nota verdi.


Hırvatistan'dan Tepki


Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic,  Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkan Vekili ve Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Bakir İzetbegoviç ile bir araya geldi.

Plenkovic, Bosna Hersek'te yaşanabilecek bölücü ve ayrılıkçı tüm eylemlere karşı olduklarını söyledi.

Hırvatistan Başbakanı, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, İzetbegoviç ile Bosna Hersek'te seçim reformu konusunda uzlaşma sağlanması ve devlet kurumlarındaki boykotların sonlanması meselelerini ele aldıklarını belirtti.

Bosna Hersek Bosna ratko mladiç sırp sırbistan bosna sırp cumhuriyeti kutlama