Bosnalı Sırplar Bu Yıl da Yasa Dışı 'Sırp Cumhuriyeti' Gününü Kutladı

TAKİP ET

Bosna Hersek'in Doğu Saraybosna şehrinde, ülkenin anayasasına aykırı olmasına rağmen '9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü'nün kutlandı.

Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti hükümeti, Bosna Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanan Sırp Cumhuriyeti Günü kutlamasını bu yıl da yaptı.

Kutlamalar bu yıl nüfusun büyük çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğu başkent Saraybosna ile sınır komşusu olan Doğu Saraybosna’da düzenledni.

Sözde “Cumhuriyet Günü” vesilesiyle yapılan Kutlama ve geçit törenine Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı binlerce polis uzun namlulu silahlar ve zırhlı araçlarla katıldı.

Bosna'da Gerginlik: Mladiç İçin Şarkılar Söyleyip '9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü' Kutladılar

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Üyesi Zeljka Cvijanovic, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic'in beraber takip ettiği geçit töreni, bu yıl 6. kez gerçekleştirildi.

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik törende yaptığı konuşmada “Hiçbir mahkeme kararı bu gerçeği değiştiremez. Anayasa Mahkemesi’nin bu utanç verici kararı değiştirmesi daha kolay olacaktır. Sırplar, 9 Ocak Cumhuriyet Günü’nü kutlamaktan vazgeçmeyecek” dedi.

Sözde kutlamalarda işgalci Rusya'nın bayraklarının sallandığı ve Rus faşist grupların da katıldığı görüldü.

"Sırp Cumhuriyeti Günü" Nedir?

Yugoslavya dağılırken 9 Ocak 1992'de, “Bosna kasabı” lakaplı savaş suçlusu Radovan Karadzic liderliğinde Sırp Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilan edilmişti. Karadzic, bu şekilde Bosna Hersek topraklarının bir kısmını Sırbistan ile bir arada tutma ve Bosna Hersek’in bağımsızlığını engelleme teşebbüsünde bulunmuştu. Bu nedenle 9 Ocak 1992 tarihi, radikal Sırp siyasetçiler tarafından "Sırp Cumhuriyeti'nin doğum günü" olarak görülüyor. 

sırp cumhuriyeti günü Bosna Hersek doğu saraybosna sırp cumhuriyeti