Boynuzlu Kavun (Kiwano) Meyvesinin Faydaları

TAKİP ET

Dünyada adı pek duyulmamış meyvelerden birisi olan boynuzlu kavun (Kiwano) meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Ülkemizde Alanya bölgesinde yetiştirilen boynuzlu kavun meyvesinin ana vatanı Afrika’dır. Amerika, Yeni Zelanda ve Avusturalya gibi birçok ülkede yetiştirilmesine rağmen bu meyveyi tanıyan çok az insan vardır. Görüntüsü itibariyle üzerinde boynuza benzer çıkıntıları olduğu ülkemizde boynuzlu kavun adını almıştır. Diğer ülkelerde Kiwano olarak adlandırılan bu meyvenin içerisinde çok sayıda çekirdek bulunuyor. Tadı salatalık, kavun, limon ve muz karışımına benzediği için çok sevilen boynuzlu kavun (kiwano) fiyatları ise oldukça pahalıdır. Çiğ ya da meyve suyu şeklinde tüketilebilen bu meyve yılda sadece bir defa meyve verir. Boynuzlu kavun nasıl yenir oldukça merak edilmektedir. Meyvenin dış kabuğu kesilir içerisindeki çekirdekleri çıkarılarak sadece jölemsi olan bölüm yenilir.

Boynuzlu Kavunun İçeriğindeki Vitaminler

Kalın kabuklu turuncu renkteki boynuzlu kavun vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. İçerisinde bolca C vitamini bulunan Kiwano meyvesi kesildiğinde içinde kabak çekirdeğine benzer çekirdekler ve yeşil jölemsi bir sıvı görünür. Bir porsiyon boynuzlu kavun meyvesi yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca A vitamini ve E vitaminlerini içeren bu meyve sayesinde zinde kalmam mümkün. Kemik sağlığı açısından önemli olan bu meyve demir, fosfor ve kalsiyum mineralleri içerir. Fazla tüketilmediği sürece boynuzlu kavun zararları yoktur.

Boynuzlu Kavun (Kiwano) Meyvesinin Faydaları

Yaşlanmayı Önler

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan Boynuzlu kavun hücreleri hızla yeniler. Yaşlanmaya bağlı yüz ve boyun çevresinde görülen cilt kırışıklıklarının oluşmasını engeller. Ciltte önceden oluşmuş kırışıklıkları açarak daha pürüzsüz bir görünüm sağlar. Ciltte oluşan lekeleri açarak görünmesini önler.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Boynuzlu kavun meyvesi kilo verdirir mi diyet yapan kişilerin en fazla araştırdıkları konulardan birisidir. Jölemsi yapıdaki boynuzlu kavun meyvesinin %80’i sudan oluşur. Özellikle toksinleri atarak vücutta ödem oluşumunu önlediğinden diyet yapan kişilerin daha hızlı kilo vermesini sağlar. Aç karnına tüketilen bir bardak boynuzlu kavun meyvesi suyu metabolizmayı hızlandırır. Vücuttaki bölgesel yağların daha kolay parçalanmasını sağlayan bu meyve düzenli tüketildiğinde gözle görülür bir incelme sağlar.

Böbrekleri Çalıştırır

Bol miktarda su içeren bu meyve böbrekleri çalıştırır. Böbrek taşı oluşumunu önleyen kiwano meyvesi oluşan taşları parçalayarak vücuttan daha kolay atılmasına yardımcı olur.

Sindirim Sistemini Çalıştırır

Mide ve bağırsak sağlığını önemli ölçüde koruyan boynuzlu diken meyvesi tüketmek daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar. Mide yanması, mide ekşimesi, gastrit, ülser gibi sorunları olanların sıkça bu meyveyi tüketmesi faydalı olacaktır. Ayrıca boynuzlu kavun lifli yapısı nedeniyle kabızlık ya da ishal sorunlarını önler. 

Bağışıklığı Güçlendirir

İçerisinde bol miktarda C vitamini olması vücudu grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı korur. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara kolay yakalanmanızı önler. Vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen bu meyve doğal bir ilaç görevini görür.

Daha Canlı Saçlara Sahip Olmanıza Yardımcı Olur

Kurumuş ve yıpranmış saçları dipte uca doğru besleyerek daha canlı, parlak ve güçlü saçlara sahip olmanızı sağlar. Sıkça boya yapılan ve ısıl işlem gören saçların yıpranmasını engelleyen kiwano meyvesi aynı zamanda saçların hızla uzamasını sağlar.

Tırnak Sorunlarını Önler

Tırnakların  kırılmasını ve şekilsiz şekilde uzamasını engelleyerek daha sağlıklı tırnaklara sahip olmanızı sağlar. Tırnak batması problemini ortadan kaldırır.

Dişleri Güçlendirir

Kalsiyum ve fosfor minerallerini içeren Boynuzlu Kavun (Kiwano) meyvesinin faydaları arasında kemik ve diş sağlığını koruması oldukça önemli bir yere sahip. Yerken dişlerin doğal bir şekilde temizlenmesine yardımcı olur. Diş çürükleri önleyen bu meyve aynı zamanda diş eti problemlerini de ortadan kaldırır. Diş eti kanaması ve diş eti çekilmesi sorunlarını engelleyerek daha sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar.

Boynuzlu Kavun Kiwano