Bozdağ: Cezaevlerimizde ve Türkiye'de İşkence Yoktur

TAKİP ET

AKP'li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Cezaevlerimizde ve Türkiye'de işkence yoktur. Yapanlar da karşısında hukuku bulur" dedi.

Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kars Et Entegre Tesisi açılışını gerçekleştiren AKP'li Bakan Bozdağ, daha sonra AK Parti İl Danışma Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Bozdağ, özel uçakla geldiği Kars'ta, Harakani Havalimanı'nda Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu, AKP Milletvekili Ahmet Arslan ile Yunus Kılıç, AKP Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve partililer tarafından karşılandı. Bakan Bozdağ ilk olarak valiliği ziyaret etti. Şeref defterini imzalayan Bakan Bozdağ’a Kars Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu tarafından opsidyen taşından yapılan hediye verildi. Valilikte çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Bozdağ daha sonra Kars Adalet Sarayı'nı ziyaret ederek Başsavcı Abdullah Amanvermez ve adliye personeliyle buluştu. 

"Cezaevlerinde ve Türkiye’de işkence yoktur. Yapanlar da karşısında hukuku bulur" diyen Bakan Bozdağ şöyle:

"Türkiye’de ceza infaz sisteminin sağlıklı yürümesi için yasalarımızda çok ciddi değişiklikler yaptık. Türkiye işkence ve kötü muameleyle geçmişte pek çok defa itham edilmiş bir ülke ama biz yasalarımızda yaptığımız değişiklikle işkencede zaman aşımını kaldıran tarihi adımı attık. Bunun anlamı şu; işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans demektir. Türkiye’de kim ki işkence yaparsa değil 1 yıl 100 yıl da geçse hayatta ise yine yargının önünde hesap vermekten kurtulamayacaktır. Çünkü biz devlet olarak diyoruz ki; cezaevlerinde olan veya herhangi bir şekilde devletin eline işlediği suç nedeniyle yakalanarak veya gözaltına alınarak geçen her bir insanın insan onuruna yakışır bir şekilde hakkını, hukukunu korumak, onun kendini savunmasına izin vermek, adaletin terazisinin doğru tartmasını sağlamak ve hakkın yerini bulmasını temin etmek için gayret içerisindeyiz. Bizim bütün bunlardan hedefimiz bu, bunun yolu da hukuk devletinin kurallarına, ilkelerine, insan onur ve haysiyetine saygıyı esas alarak yapmaktır ve Türkiye bunu başarıyla yerine getirmektedir. Pek çok yerde işkence ve kötü muameleye dair haberler vesaireler zaman zaman yayınlanıyor, şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki; Türkiye cezaevlerinde ve Türkiye’de işkence yoktur. Somut tek bir örnek kimse gösteremez. Gösterildi diyelim bir örnek, biz onun üzerine gitmezsek o zaman çıkıp bize şunu demeleri lazım; ‘size somut örnek gösterdik ama siz bunun üzerine gitmediniz’ hem adli yönden hem de idari yönden böyle bir vaka olduğu zaman biz üzerine kararlılıkla gidiyoruz, gitmekte de kararlıyız. Bu konuda herhangi bir kamu görevlisini koruyucu, kollayıcı bir iradenin sahibi değiliz. Onlar emanet, o emanetlere kötü muamele veya işkence yapan herkes karşısında hukuku bulur, adaletin gereği neyse onu bulur, onu bulacaktır."

 Cezaevlerinde hasta tutuklu ve hükümlü vatandaşlarımız da var, vatandaş olmayan yabancılarda var. Şimdi önümüzdeki günlerde hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili yeni çalışmaları yapma kararı aldık. Çünkü bu düzenlemelerin mevcut infaz kanunumuza ve diğer yasalardaki düzenlemelerin acaba daha insani esaslara göre nasıl düzenleriz bunu Adalet Bakanlığı olarak çalışıyoruz. Cezaevinde hastalığı nedeniyle kalamayacak durumda olanlarla ilgili şimdi bir düzenlememiz var ama bu düzenlemenin işleyişinde de sıkıntılar olduğunu çok yakından görüyoruz. O yüzden bu sıkıntıları tamamen ortadan kaldıracak hiç olmazsa minimize edecek bir adımı atma kararındayız. Bir yandan muayene süreçleriyle ilgili öte yandan da cezaevinde tek başına hayatını idame edemeyecek durumda olanlarla ilgili yeni düzenlemelerin hazırlığında olduğumuzu Kars’tan bütün Türkiye kamuoyuna duyurmak isterim. Çalışıyoruz, inşallah çalışmalarımız nihayete erdiği zaman bunun  detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız ve bu adımın atılması konusunda da hazırlıklarımızı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne AK Parti grubu olarak Cumhur İttifakı grubuna da taslak olarak aktaracağız.


 

bekir bozdağ işkence cezaevleri