Brexit'in Önündeki Cebelitarık Engeli

TAKİP ET

Brexit'ten sonra İngiltere'nin deniz aşırı toprağı olan Cebelitarık ile İspanya arasındaki sınırda nasıl bir politika izleneceği belirsizliğini korurken İspanya Dışişleri, vaktin daraldığı uyarısında bulundu.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) ile birlikte Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı olan Cebelitarık konusunda İspanya hükumeti ile nasıl bir politika izleyeceği hala bilinmiyor.

32 bin nüfuslu Cebelitarık'ta yaşayan yaklaşık 15 bin kişi her gün İspanya tarafında işe gidiyor. Bölge üzerinde egemenliğinin olduğunu savunan Madrid yönetimi, sınırın açık kalmasından yana olduğunu ifade etti. İspanya, 31 Ocak'ta resmiyet kazanacak Brexit'ten önce meselenin 'sınırın açık kalacağı' şekilde sonuçlanması için müzakerelerde egemenlik hakkı iddialarını bir kenara bırakmayı kabul etti.

İspanya Dışişleri Bakanı, Cebelitarık ile ilgili Madrid ile Londra arasında Brexit anlaşmasına varmak için vaktin daraldığı uyarısında bulundu.

Reuters'ın haberine göre Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili "Taraflar arasında yapıcı görüşmeler yapıldı" dedi.

Cebelitarık'ta 2002 yılında yapılan referandumda, bölgenin İspanya ile birleşmesi teklifi yüzde 99'luk oy oranıyla reddedilmişti. 14 yıl sonra yapılan Brexit referandumunda ise Birleşik Krallık'takiler Avrupa Birliği'nden ayrılmayı tercih ederken Cebelitarık halkının yüzde 96'sı Brexit'ti reddetmişti.

cebelitarık brexit birleşik krallık ispanya ispanya dışişleri londra avrupa birliği