Brezilya'da Seçimi Kaybeden Bolsanaro'nun Destekçileri Başkenti İşgal Etti

TAKİP ET

Brezilya'da seçimlerde mağlup olan Bolsonaro'nun destekçileri, yeni cumhurbaşkanı Lula'ya karşı eylemleri kapsamında Kongre'ye ve başkanlık sarayına baskın düzenlendi. Yüzlerce kişi Temsilciler Meclisi ve Senato binaları gibi devlet kurumlarını işgal etti.

Brezilya'da pazar akşamı popülist eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileri, ülkenin yasama organı olan Kongre, devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarını işgal etti. Bu olay, Bolsonaro'yu yenen solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva'nın yemin ederek göreve başlamasından tam bir hafta sonra gerçekleşti.

Pazar günü yerel saatle 18:30 civarında, Brazilya Eyalet Polisi üç binayı da geri aldı. Baskıncıların elleri kelepçeli götürülürken çekilmiş fotoğrafları Brezilya medyasında yer aldı.

Lula, 31 Ocak'a kadar federal güvenlik müdahalesi ilan ederek başkentin güvenliğini artırdı. Baskının başında güvenlik güçleri yetersiz kalınca Lula federal güvenlik müdahalesi ilan etti.

Lula düzenlediği basın toplantısında saldırıdan Bolsonaro'yu sorumlu tuttu ve güvenlik eksikliğinden şikayet etti.  "Yetkililerin bu fanatiklerin kaos çıkarmasında izin verdiğini" söyleyen "Bu vandallar aslında fanatik faşistler, ülke tarihinde görülmemiş bir şey yaptılar" ifadelerini kullandı. Lula, saldırıdan sorumlu olanların bulunup cezalandırılacağını söyledi. 

Lula, yaşanan olaylar doğrultusunda Bolsonaro'yu suçlarken de sağcı liderin sosyal medya üzerinden baskınları teşvik ettiğini ifade etti ve işgallerin "soykırımcılık" olduğunu söyledi. Lula Bolsanaro için "Eski devlet başkanının bunun yapılması için teşvikte bulunan birçok konuşması olduğu biliniyor" ifadelerini kullandı.

Bolsonaro, Lula'nın kendisine yönelttiği suçlamaları reddetti ve onu Brezilya'da şiddet uygulamakla suçladı. Bolsanaro Twitter'da "Barışçıl protestolar demokrasinin bir parçasıdır, ancak kamu binalarına yönelik saldırılar sınırı aşıyor" dedi.

Bazı uzmanlar, baskınlardan sonra Bolsonaro'nun ABD'de kalmasının zor olabileceği yorumunu yaptı.

ABD'de Demokratik Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Joaquin Castro, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ABD'den ihraç edilmesini talep etti.

Başkent Brazilya'nın Valisi Ibaneis Rocha, saldırılarla ilgili olarak saat 21.00 itibariyle 400 kişinin tutuklandığını söyledi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes ise Bolsonaro ile sık sık farklı tartışmalarda karşı karşıya gelmiş ve eski devlet başkanının işlediği iddia edilen suçlardan sorumlu tutulmasını talep etmişti. Bunun üzerine sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda saldırganların Yargıtay binasının camlarını indirdiği görüldü

Başkent Brazilya Valisi Ibaneis Rocha, geçen hafta en üst düzey güvenlik görevlisi Anderson Torres'i görevden aldı. Torres daha önce Bolsonaro'nun Adalet Bakanı olarak görev yapmıştı. Eyalet başsavcısı, Torres'in tutuklanmasını talep etti.

Uzmanların gerilimlerin devam edeceğini ve eski cumhurbşkanı Bolsanaro'nun ülkeye dönmesi halinde sokakların daha da karışacağı yorumunu yaptı. 

Brezilya kongre federal meclis yargı protesto Luiz Inácio Lula da Silva lula Jair Bolsonaro Bolsonaro işgal baskın