Brian Hayden TamgaTürk'e Konuştu: 'Medeniyetin Çökmesine Yol Açacak Kıtlıklar An Meselesi'

TAKİP ET

Önde gelen arkeolog Brian Hayden TamgaTürk'e açıklamalarda bulundu.

TamgaTürk'e konuşan Kanadalı arkeolog Brian Hayden, küresel finans sisteminin insan uygarlığını getirdiği noktaya ilişkin değerlendirmelerini ve götürebileceği noktaya ilişkin öngörülerini paylaştı.

Bahadırhan Dinçaslan ve Ömer Faruk Engin imzalı dosya haberde yer verilen söyleşide Brian Hayden, TamgaTürk'ün yönelttiği mevcut dünya hükümetlerinin ekonomik büyümeye odaklanmasına yol açan küresel finans sisteminin geleceğine ilişkin soruya cevaben "Tanıdığım birçok profesyonel çevreci Batı Kapitalizmi’nin dünyanın enerji tüketimi taşıma kapasitesinin çok üzerine çıktığını ve yeryüzündeki mevcut medeniyetin çökmesine neden olacak kıtlıkların başlamasının an meselesi olduğunu düşünüyor" dedi.

"Haklı olabilirler, fakat nükleer füzyon verimli bir şekilde uygulanabilir hale gelirse, bu durumu değiştirebilir. Fakat bu büyük bir muamma" diyen Hayden, şöyle devam etti:

"Mevcut durumda bütün devletler 'büyüme'yi teşvik ediyor ve bu basitçe sürdürülebilir değil. Sürdürülebilirlik sınırını aşmamak için yavaş büyüme yahut büyümesizlik politikalarına ihtiyaç duyabiliriz; fakat bu hükumetleri rekabet açısından ciddi bir zora sokacaktır zira nüfusun çok az bir kısmı durağanlık ya da yavaş büyüme gerektiren, birçok maddi geliri azaltacak bir politikaya oy verecektir. Ancak büyük krizler insanlar ve hükumetleri daha düşük yaşam standartlarını kabullenmeye zorlayabilir ve hiçbir büyüme hızı, daha hızlı büyüme, daha fazla ve hızlı teknolojik gelişme ve daha fazla kâr iştahımızı tatmin edemiyor.

Dünyanın mevcut ticari yapısı sonsuza dek daha fazla kâr etme arayışı üzerine kurulu ve bu müstekbirlerin aşırılığını dengelemenin önünde büyük bir engel; zira müstekbirler ticari çıkarlarını yasallar ve hükumetler nezdindeki güçlü lobilerle koruyorlar. Bu yüzden manzara hiç iç açıcı değil. Bu gidişatın olumsuz etkilerini en aza indirebilecek ülkeler, görünüşe göre, sosyal programlar uygulayan ve kolektif çıkarları önceleyebilen küçük ülkeler; belki onlar model olarak kullanılabilir. Bir diğer seçenek, iktidara gelecek “aydınlanmış diktatörler”, bunlar geleneksel usullerin ve tabiatın korunması için radikal kararlar alabilirler. Yahut bilim insanlarından oluşan konseylerin yönettiği ülkeler – fakat bu seçeneklerin büyük ve güçlü ülkelerde uygulanabilmesinin bir yolu görünmüyor."

TamgaTürk'ün "Eşitsizlik: İşçi Arıların Dünyasına Doğru" başlıklı dosya haberini okumak için: 

Eşitsizlik: İşçi Arıların Dünyasına Doğru

brian hayden tamgatürk konuştu medeniyetin çökmesine yol açacak kıtlıklar an meselesi