British Museum Müdürü Yaşanan Hırsızlık Olaylarından Sonra İstifa Etti

TAKİP ET

British Museum'da değerli bazı parçaların çalındığının ortaya çıkmasının ardından müze müdürü Hartwig Fischer istifa etti.

İngiltere’de bulunhan dünyaca ünlü British Museum'da değerli bazı parçaların çalındığının ortaya çıkmasının ardından müze müdürü Hartwig Fischer istifa etti.

BBC'nin haberine göre Fischer yazılı bir açıklama yaparak, hırsızlıklarla ilgili ilk uyarıları aldıkları 2021 yılında "müzenin olması gerektiği kadar kapsamlı bir soruşturma yürütmediğinin" açık olduğunu belirtti.

Fischer Ağustos ayı ortasında, olayın ortaya çıkmasından sonra yaptığı ilk açıklamalarda müzenin 2021'de yürüttüğü soruşturmayı savunmuştu.

Olayın geçmiş yıllarda yaşandığına işaret eden Fischer, "Müze, 2021 yılındaki iddialar üzerine yaşananlara vermesi gereken ciddiyette yanıt vermemiş ve sorun şimdi tam olarak ortaya çıkmıştır." ifadesini kullandı.

Sorumluluğun müze müdürüne ait olduğunu belirten Fischer, Danimarkalı tarihi eser uzmanı Ittai Gradel'in çalınan bazı eserlere sahip olduğu yönündeki ifadeleriyle ilgili ise özür diledi ve "Yanlış yönlendirildim." dedi.

Fischer, istifasının British Museum Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiğini, yeni müdür seçilene kadar vekaleten görevine devam edeceğini bildirdi.

Müzenin karşı karşıya olduğu iddiaların ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Fischer, "Ne yazık ki bu görevde bulunmamın dikkat dağıtıcı olduğunu düşünüyorum. Bu isteyeceğim son şeydir." ifadesini kullandı.

Bazı Eserler eBay'de Satışa Sunulmuştu

British Museum, 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığını, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü bildirmişti. Sergi amaçlı değil akademik araştırma amaçlı müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığı belirtilmişti.

Söz konusu personelin Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs olduğu, kayıp eser sayısının ise yaklaşık 2 bin olduğu İngiliz medyasına yansımıştı.

Bazı eserlerin yıllardır alışveriş sitesi eBay'de alıcısını beklediği ortaya çıkmış, satışa çıkarılan eserlerin müze kataloglarında fotoğrafı olmayan eserler olduğu belirtilmişti.

Arkeolog Dorothy Lobel King de "Hangi eserlerin müzede olmadığını söylemek çok zor. Müze 2 yıldır kayıpları kabul etmiyor ama sadece bu yıl içinde akademik araştırma için görmeyi talep ettiğim kabartmaların hiçbirini göremedim." demişti.

 

 

British Museum istifa tarihi eser hırsızlığı