Bu Yıl Allı Turnalar Bir Ay Erken Geldi

TAKİP ET

Yaz aylarında Van Gölü havzasındaki sulak alanları mesken tutan binlerce allı turna, bu yıl, en önemli yaşam alanlarından biri olan Erçek Gölü'ne bir ay erken geldi.

Kuzey yarım kürede havalar ısınınca Azerbaycan coğrafyasındaki Hazar Denizi ve Urmiye Gölü'nün kıyılarından Van Gölü havzasındaki sulak alanlara yönelen allı turnalar, her yıl haziran ayının başında geliyordu. Ancak bu yıl, allı turnaların ilk kafilesi, henüz mayıs ayının ilk haftası olmasına rağmen Erçek Gölü’ne geldi bile.

Türkiye’deki 453 kuş türünden yarısına yakınının konaklama ve üreme alanı olan İpekyolu ilçesindeki göl, allı turnaların gelişiyle renklendi.

Kasım ayına dek bu havzada konaklayan allı turnalar, havalar soğuyunca Afrika’ya göçecek ve ardından yine Azerbaycan'a; Hazar ve Urmiye'ye dönecek.

Erçek Gölü yakınındaki Karagündüz Mahallesi’nde yaşayan Ömer Yardım adlı vatandaşımız, "Her yıl gazeteci, fotoğrafçı ve üniversiteden öğrenciler gelip allı turnaların görsel şölenini izliyor. Burası kuş cenneti olarak geçiyor" dedi.

Allı Turna Flamingo Van Gölü Hazar Denizi Erçek Gölü allı turna göçü flamingo göçü Azerbaycan İpekyolu ilçesi