Bugaristan'da Seçimi Herhangi Bir Kampanya Yürütmeyen Şovmen Trifonov Kazandı

TAKİP ET

Bulgaristan'daki erken genel seçimlerden şovmen Trifonov'un Böyle Bir Halk Var partisi birinci ayrıldı.

Bulgaristan'da yapılan erken genel seçimlerin sonuçları açıklandı.

Sonuçlara göre, parlamentoda 6 parti ve koalisyon temsil sahibi olacak. Katılımın yüzde 42,19 olduğu seçim sonrası 240 üyeli parlamentoda partilerin koltuk sayıları belli oldu.

Seçim sonucu şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi 65 milletvekili ile en büyük gruba sahip oldu. Ülkeyi 12 yıl yöneten eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ise oyların yüzde 23,51'ini alarak parlamentoda 63 sandalyenin sahibi oldu.

Komünist çizgide siyaset yürüten Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 13,39 oy alarak 36 sandalye kaptı.

Eski Başbakan Borisov’a karşı bir yıllık sokak protestolarına öncülük yapan sağcı Demokratik Bulgaristan (DB) koalisyonu ise oyların yüzde 12,64’ünü alarak, 34 kişilik bir gruba sahip olacak.

HÖH 5. Sırada

Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, yüzde 10,71 oranında oy alarak parlamentoda 29 milletvekiline ulaştı.

Borisov’a karşı sol oyları toplayan Ayağa Kalk! Magandalar Dışarı! (İSMV) koalisyonu ise oyların yüzde 5,01’iyle parlamentoda 13 kişilik en küçük gruba sahip olacak.

Yeniden Seçime Gidilme Olasılığı Yüksek

Kurulacak yeni hükümetin parlamentodaki 240 milletvekilinin en az 121'inden güvenoyu alması gerekiyor.

Bulgaristan anayasasına göre, Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in kabine kurma görevini en büyük iki siyasi gücün başarısız olması durumunda üçüncü bir partiye vermesi gerekiyor.

BSP veya DB'nin hükümet kurma görevini yerine getirebilecek kadar güven oyu alması beklenmiyor.

Hükümet kurmada başarısızlık olması durumunda ülke yeniden erken seçime gidecek.

 

bulgaristan seçim şovmen slavi trifonov kazandı belli oldu sonuçlar erken seçim partiler höh böyle bir halk var kazandı galip geldi parlamento milletvekili