Bülent Arınç'tan Demirtaş ve Kavala Çıkışı: Tahliye Edilmeliler

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Arınç, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın tutukluluk hallerinin sürmesini eleştirdi.

AKP'nin kurucularından ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, Habertürk'te yayınlanan 'Nedir Ne Değildir' programına konuk oldu.

Programda yargı reformuna ilişkin değerlendirmelerde bulunurken gazeteci Deniz Zeyrek'in tutuklu isimler; eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkında görüşlerini sorması üzerine Arınç, yine ses getirecek açıklamalarda bulundu.

Uzun yıllar AKP hükumetlerinde çeşitli görevlerde bulunan Arınç, partisinin Demirtaş'ın tutukluğu noktasındaki görüşlerinin zıttı yönde bir tavır takınarak "Selahattin Demirtaş ile ilgili bütün iddia 2014’te yaşanan olaylar. O zaman Diyarbakır ve bazı illerde katliamlar yaşandı. O dönem Başbakan Davutoğlu ben de hükümet sözcüsüydüm. O olaylardan yargılama oldu. Çok sayıda kişi yargılandı. Ama Demirtaş bunlardan yargılanmadı. Demirtaş 3-4 yıldır tutuklu. Tutukluluk cezaya dönüşmemeli" ifadelerini kullandı.

"Demirtaş'ın Kitabını Lütfen Alıp Okuyun"

4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutukluluk hali süren Demirtaş'ın 'Devran' isimli kitabını pandemi sürecinde okuduğunu kaydeden Arınç, "Demirtaş ile bizim 1-2 görüşmemiz oldu. Cezaevlerinde isyanlar, açlık grevleri olmuştu. Selahattin Demirtaş’ı anlamak için onun yazdığı kitap var Devran isminde. Lütfen alıp onu okuyun. Ben korona süreci içinde bunu okudum. Belki Selahattin Demirtaş hakkındaki kanaatinizi değiştirmeyeceksiniz ama Kürtler ve Kürtlerin yaşadığı travmalar üzerine değişimler olacak" sözleriyle eseri izleyicilere tavsiye etmeyi de ihmal etmedi.

AKP'li siyasetçi, akabinde Demirtaş'ın tahliyesi için özgürlükçü düşünme çağrısında bulundu:

"Çözüm sürecinde bazılarının tahliyesi sağlanmıştı. Bunun da olabilir. Yargıçlar, mahkemeler, savcılar özgürlükçü düşünsünler."

"Kavala'nın Halen Tutuklu Kalmasına Hayret Ediyorum"

Arınç'ın yine tutukluluğu süren bir diğer isim, Osman Kavala hakkındaki yorumları ise şöyle:

"Kavala hakkındaki iddialar yeni iddianame haline geldi ama adam, 2017’den beri, 3 buçuk yıldan beri tutuklu. Ve inanın, beni bir şey zannettikleri için belki bazı iddianameleri getiriyorlar. Hemen hemen her olayla ilgili... Ben okudum. Halen tutuklu kalmasına hayret ediyorum, tahliye edilmesi lazım. Okuduklarımdan yola çıkarak bunu söylüyorum. Ben Hakim, Savcı değilim ama ey Hakim ve Savcılar, Ceza Hukukunda kimsenin kalbini yarıp bakamazsınız. Zanla, şüpheyle, kıyas yoluyla delil uyduramazsınız. 30 yıllık ceza avukatıyım. Bu iddianameleri okuduğumda çocuk bile yazmaz bu iddianameleri dedim. Hatta cübbemi giyeyim dedim. Bizim camiadan bir trol, "Cübbeli Bülo" demişti."

bülent arınç selahattin demirtaş osman kavala tahliye edilmeliler yüksek istişare kurulu üyesi hpd akp çözüm süreci