Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır? Bulgaristan Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Bulgaristan vizesi iki ülke arasındaki iyi komşuluk ve dostluk için bazı durumlarda kaldırılmıştır. Bu nedenle ve yakınlığından dolayı vizesiz seyahatlerde sıkça tercih edilen bir ülkedir. Batıda Sırbistan ve Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan ve güneydoğuda Türkiye ile komşudur. Avrupa Birliği üyesidir. Ülke yaklaşık 500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde kaldıktan sonra bağımsızlığını ilan eden ülkeler arasındadır.

Bulgaristan vizesi iki ülke arasındaki iyi komşuluk ve dostluk için bazı durumlarda kaldırılmıştır. Bu nedenle ve yakınlığından dolayı vizesiz seyahatlerde sıkça tercih edilen bir ülkedir. Batıda Sırbistan ve Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan ve güneydoğuda Türkiye ile komşudur. Avrupa Birliği üyesidir. Ülke yaklaşık 500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde kaldıktan sonra bağımsızlığını ilan eden ülkeler arasındadır. 1946’da Sovyetler Birliği liderliğindeki Doğu Bloğu’nun bir parçası olmuştur ve 1991 yılından itibaren demokratik bir anayasaya geçmiştir. Geçmişteki bu tam bağımsız olamama ve çok fazla savaşa dâhil olma durumları nedeniyle üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin diğer ülkeleri kadar refah seviyesi yükselememiştir. Sovyet pazarını kaybedip kapitalist pazara tam eklenememenin bedeli olarak 90’lı yıllarda ülke ekonomisi %70 oranında küçülmüştür. Bu ağır ekonomik krize rağmen günümüzde İnsani Gelişme Endeksi verilerine göre 56. sırada yer alan bir ülkedir. Gelişmekte olan ülkeler arasında sayılır.

Balkanların en yüksek dağı olan Musala Dağı burada yer alır. Oldukça dağlık bir yapıya sahip olan ülke tırmanış ve doğa yürüyüşü için tercih edilen bir turizme sahiptir. Ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyan bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık %10’u Müslümandır. Bu Müslüman azınlıkların çoğunluğu Türk kökenli vatandaşlardan oluşur.

Ülkenin başkenti olan Sofya Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Hem tarihi yapısı hem şehri çevreleyen doğası hem de uygun fiyatlı gece hayatıyla öne çıkar. Ülkenin ikinci büyük şehri Plovdiv ise Makedonya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na şahit olmuş bir şehirdir. Hepsinden kalan tarihi yapılar ile şehir 2019’da Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Varna’da Türk turistler tarafından çok tercih ediliyor. İstanbul’dan sadece 450 km uzaktaki şehre her gün karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor. Bir liman kenti olan Varna en çok bitmeyen gece hayatı nedeniyle tercih ediliyor. Kar tatili yapmak isteyip bütçesini de düşünen Türk ve Avrupalılar tarafından en çok tercih edilen kısmı ise Bansko. Dünyanın sayılı güzellikteki kayak merkezlerinden olmasına rağmen hem ulaşımı hem de imkânları oldukça uygun.

Bulgaristan Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ulaşımı rahatlatmak için 2012’de bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmanın zemininde Bulgaristan’da yaşayan Türklerin çokluğu ve iki ülke arasındaki tarihi yakın ilişki var. Bu anlaşmayla bazı durumlarda Bulgaristan’a gidiş için vize almaya gerek yok. Vize gerektiren ve gerektirmeyen durumlar:

Schengen bölgesinde uzun süreli kalmak için vizesi olan vatandaşlar vizesiz bir şekilde her 180 günde 90 gün olacak şekilde Bulgaristan’da ikamet edebilirler.

Kısa süreli Schengen vizesi olan vatandaşların Bulgaristan’a gidiş ve dönüşlerde ek vize alması gerekmez. Bu vatandaşlar transit geçişlerinde Bulgaristan güzergâhını kullanabilir, ayrıca bu vizenin geçerli olduğu süre ve koşullarda, vize önceden kullanılmış olsa bile, vizenin geçerlik süresi içinde Bulgaristan’da ikamet edebilirler. 

Umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşların Bulgaristan vizesi almaları gerekir. Vize gerektirmeyen üçüncü ülkelere veya Schengen bölgesi üyesi olmayan AB üyesi ülkelere seyahat edecek vatandaşlar, gidiş ve dönüşte Bulgaristan güzergâhını kullanacaklar ise, çift transit veya çok girişli vize almalıdır.

Hususi pasaport sahibi Türkiye vatandaşları vizesiz bir şekilde 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde Bulgaristan’da ikamet edebilirler.

Hizmet pasaportu ve diplomatik pasaport sahibi kişiler 30 güne kadar yapacakları seyahatleri vizesiz olarak yapabilirler.

Kongreler, bilimsel veya kültürel konferanslar, sempozyumlar, spor müsabakaları ve diğer etkinliklere katılım amacıyla yapılacak seyahatlere konsolosluk tarafından kısa süreli giriş vizesi verilecektir. Bulgaristan vize başvurusu için herhangi bir randevu almaya gerek olmadan sabah 09.00 ve öğlen 12.00 arasında yapılabiliyor. Bunun için bir Bulgaristan Konsolosluğuna gitmek yeterli. Ancak alınacak vize Ulusal Vize ise işlem süreci farklı olduğu için randevu alınmalıdır. Yukarıdaki muaflık şartlarını sağlamayan ve vize alması gerekenlerin izleyeceği adımlar şu şekilde:

İnternette bulunan ya da elçilik ve konsolosluktan alınabilecek başvuru formu doldurulmalıdır.

Formda istenen bilgiler doğru ve güncel olarak cevaplanmalıdır.

Daha sonra bu form ve gerekli evraklar ile birlikte Bulgaristan Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine gidilmelidir. Türkiye’de İstanbul, Ankara, Edirne ve Bursa’da başvuru yapılabilecek konsolosluklar var.

Eğer D Tipi Vize(Uzun süreli vize) alınacaksa randevu alınarak gidilmelidir.

Bulgaristan Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Bulgaristan vize başvuru formu internetten pdf olarak indirilip doldurulabilir. Ya da konsolosluk ve elçiliklerden elden teslim alınarak doldurulabilir. Başvuru formuna yapıştırılması için ve vize işlemlerinde kullanılması için biyometrik fotoğraf olmalıdır. Biyometrik fotoğrafta gözlük olmamalı, yüz net bir şekilde görünmelidir. Kurallara uymayan biyometrik fotoğraf da ret için bir sebep oluşturur. Bunun dışında formda sorulan soruların hepsine eksiksiz ve doğru olarak cevap verilmelidir. Formda verilen her türlü bilgi soruşturmaya tabii olduğu için güncellikleri ve geçerlilikleri de önemlidir.

Bulgaristan Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Bulgaristan’a girişler için Schengen kullanılabilir. Ancak Bulgaristan Hükümeti’nden alınan vizeler ile Schengen Bölge’sine giriş yapılamamaktadır. Alınacak vizenin türünü ve süresini iyi belirlemek hem belgeleri düzenlemek için önemlidir hem de kişinin mağdur olmasını önler. Bulgaristan’a muafiyetin olup olunmadığı, kalınacak sürenin doğru tespiti önemlidir. Bu sayede yanlış başvuru ile zaman kaybedilmemiş olur. Çünkü D tipi vize dışındaki tüm vizeler çok hızlı işleme alınmakta ve cevaplanmaktadır. Bulgaristan vize türleri ise şunlardır:

Kısa süreli kalış ( B Tipi ve C Tipi Vize)

Turizm

Aile veya arkadaş ziyareti

İş gezisi

Bilimsel araştırma, kültür, spor etkinlikleri

Kamyon sürücüsü

Transit

Tıbbi Tedavi

Bulgaristan vatandaşı eş ya da aile ferdi

Ortak şirketlerin sahipleri D Tipi (Uzun süreli kalış vizeleri)

Ticari yatırımlar

Çalışma izni

Öğrenci

Uzmanlar

Yerleşim Vizesi

Bulgaristan ticaret ve sanayi odasına kayıtlı yabancı ticari kurum temsilcileri

Bulgar vatandaşların aileleri

Uzun süreli tedavi amaçlı tıbbi vize

Medya mensupları

Yatırım teşvik kanununa göre faaliyet gerçekleştirenler

Uzun süreli ikamet için vize almış yabancıların aile bireyleri için vize

Ticari vize

Ticari amaç gütmeyen faaliyet vizesi Bulgaristan Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Bulgaristan vizesi evrakları alınacak vizeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel geçer olarak her türlü vize başvurusunda gerekli olan belgeler de vardır. Bu belgelerle kişinin güvenilirliği hakkında konsolosluk bilgi sahibi olur. Teslim edilecek tüm belgeler yeni olmalıdır. En fazla 3 ay önce alınmış olmazlarsa geçerlilikleri yoktur. Mutlaka verilmesi gereken evraklar ve istenme ihtimaline karşı hazırda bulundurulması gereken belgeler:

Doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu. Eğer başvuru sahibi reşit değilse, yasal vasilerin imzaları gereklidir.

Vize için 2 fotoğraf 35 x 45 mm (6 aydan eski değil), beyaz fonlu biyometrik tip.

Geçerli bir pasaport veya son 10 yıl içinde düzenlenmiş diğer seyahat belgesi ve en az 2 boş sayfası olmalıdır. Pasaportun geçerlilik süresi vize bitiş tarihinden itibaren 6 (altı) ay olmalıdır. İlk sayfasının fotokopileri ve son 3 yıllık eski schengen vizeleri.

Uçak bileti rezervasyonu veya amaçlanan ulaşımın kanıtı.

Bulgaristan'da kalınacak günleri belirten otel rezervasyonu onayı / seyahat acentesi tarafından verilen belge. Toplam konaklama bedelinin %30'unun önceden ödenmiş olması gerekmektedir.

Seyahat boyunca masrafların nasıl karşılanacağını gösteren belgeler (otel masrafları ve uçak rezervasyonuna ek olarak günlük en az 50 Euro)

Düzenli geliri kanıtlayan belgeler, son üç ayın maaş bordroları ya da benzeri.

Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği - anne, baba, kardeşler, varsa eş ve çocuklar gözükecek.

Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu ve/ya da izin onayı (işveren tarafından imzalı ve kaşeli olmalı, adres, telefon numarası, pozisyonunu ve ücret oranını belirtmeli)

SGK işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü.

Başvuru sahibi çalışan ya da şirket sahibi ise; Şirketin ticaret odasındaki kaydı, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası. Başvuru sahibi emekli ise; Emekli cüzdanı ya da emekli maaş hesap özeti.

Başvuru sahibi öğrenci ise; Öğrenci belgesi. Başvuru sahibi 18 yaşının altındaysa; Ebeveynlerden noter tasdikli muvafakatnâme

Bulgaristan'ı ziyaret etme nedenini açıklayan imzalı bir dilekçe.

Bulgaristan Cumhuriyeti'nde geçerli tüm seyahati kapsayan seyahat sağlık sigortası Yukarıdaki belgelerin dışında başvurulan vizenin türüne göre ek belgeler talep edilebilir.

Bulgaristan Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Bulgaristan vize ücreti kısa süreli olarak alınan vizelerde yetişkinlerde 80 Euro olarak belirlenmiştir. Vize alınacak çocuk 6 ve 12 yaş arasındaysa 35 Euro ve 6 yaşını doldurmamışsa ücretsiz olarak alınabilmektedir. Eğer uzun süreli vize ( D Tipi Vize) alınacaksa her türü için 100 Euro ücret ödenir. Bu ücretler sadece Bulgaristan Hükümeti tarafından alınan harç ücretleridir. Eğer aracı bir şirketle ya da Bulgaristan’ın yetki verdiği kurumlarla süreç yönetilecekse onlar da kendileri için hizmet bedeli alacaktır. Bu hizmet bedelleri alınan hizmete ve şirkete göre değişkenlik gösterebilir.

Bulgaristan Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikli olarak alınan tüm vizelerde başvuran kişilerin maddi olanakları incelenir. Tüm dünyada yaşanan göç sorunları nedeniyle kişilerin vize alıp sonra ülkesine dönmeme ihtimalinin olmadığından emin olunmak istenir. Bu nedenle başvuru sırasında mümkün olduğunca bu durum ispatlanmalıdır. Bu ispat için de aile bağlarını gösteren belgeler, burada çalıştığı bir işin olduğunu gösteren belgeler, bankada yeterli paranın olduğunu gösteren banka defterleri gibi belgelerden faydalanılır.
Bulgaristan vizesi diğer ülkelerle kıyaslandığında hızlı çıkmaktadır. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki dostluk ve komşuluk anlaşmaları bunun en önemli nedenidir. Ancak yine de başvuruları en geç 10 gün kala tamamlamak gerekmektedir. Olası bir ek belge istenmesi ya da biyometri sorunlarında çözüm için kişiye zaman bırakılmalıdır.
Bulgaristan ile Türkiye arasındaki anlaşmaların kapsamları iyi bilinmelidir. Bu, özel pasaportu olan birinin 15 günlük bir seyahat için boşuna vize alması gibi durumların önüne geçer.

Bulgaristan Vizesi Neden Reddedilir?

Bulgaristan vizesi ret nedenleri çok değişkenlik gösterebilir. Görüşmelerde görevli, başvuranın Bulgaristan’a zarar verebileceğini düşünmesi bile yeterli bir sebeptir. Ancak bu tür olaylar çok nadir yaşanmaktadır. Genellikle vize retleri eksik belge verilmesinden, geçersiz belgelerden, bankada yeterli paranın bulunmamasından ve kaçak göçmenlik ihtimali görülmesidir. Reddedilen bir kişi eğer menedilmediyse tekrar başvuruda bulunabilir.

Bulgaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar

Bulgaristan vizesi onay süresi alınan vizeye göre değişkenlik gösterse bile genellikle 10 gündür. Eğer özel bir durum yaşanırsa bu süre 30 güne kadar uzayabilmektedir. İki ülke arasında yolculukları kolaylaştırıcı önlemlerin içinde vize süreçlerini kısaltmaya yönelik maddeler de vardır. Örneğin; pasaport türü ne olursa olsun, yolculuğun amacını belirten bir davetiyeye sahip iş adamlarına 30 güne kadar kalma hakkı tanıyan vize 48 saat içinde verilecektir.