Bulgaristan'da İlk Defa Bir Türk, Cumhurbaşkanı Adayı Oluyor

TAKİP ET

Bulgaristan'da bu pazar (14 Kasım) Cumhurbaşkanı ve yeni meclis üyelerinin belirlenmesi için halkın sandığa gideceği seçimlerde ilk kez bir Türk, Cumhurbaşkanlığına aday olacak.

Bulgaristan’da 37 yıl önce ülkede hâkim olan komünist yönetimin asimilasyon politikalarına maruz kalan Türklerin "Bulgarlaştırılması" hedeflenmiş, aralarında Türkçe konuşmaları bile yasaklanmıştı. 1989'da ise binlerce Rumeli Türkü, anavatanları olan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı.

HÖH, Ülkedeki Türklerden ve Müslümanlardan Destek Bekliyor

Bulgaristan, 1990'da komünist rejimin yıkılmasıyla demokratikleşme sürecine başladı. Türk ve Müslüman azınlık, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisini kurarak haklarını savunmak için birlik olmaya karar verdi.

Bugün ise HÖH, 14 Kasım’da yapılacak eş zamanlı cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde halkın yoğun katılım göstermesi için çağrı yapıyor. HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koydu. Böylece Bulgaristan tarihinde ilk kez bir Türk siyasetçi, cumhurbaşkanı adayı oldu. Karadayı, "Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına, ülkemizdeki politik süreçlerde aktif olmaları çağrısında bulunuyor ve oy kullanmaları çağrısı yapıyorum," dedi.

Türklerin Sandığa Gitmesi, Siyasi Nüfuzlarını Arttırmaları İçin Oldukça Önemli

"Parlamentoda ne kadar güçlü olursak haklarımızı korumak için o kadar çaba gösterebiliriz," diyen Karadayı, HÖH Partisinin ülkenin her bölgesinde milletvekili adayı gösterdiğini belirtti.

Bulgaristan Türklerinin siyaseten güçlenmesi için oy kullanmaları oldukça büyük önem taşıyor. Kırcaali Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Müzekki Ahmet ise, "Bir Bulgaristan Türkü olarak, Bulgaristan içinde ve dışında yaşayan tüm soydaşlarımıza buradan bir çağrıda bulunacağım. Parlamentoda ne kadar güçlü olursak o kadar hak ve hukukumuzla ilgili haklarımızı korumak için çaba gösterebiliriz," dedi.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu ise Bulgaristan Türklerinin seçimlere katılımının önemli kazanımlar sağlayacağını "Bu seçim, kardeşlerimizin hem kendileri hem de çocuklarının geleceği açısından çok önemli. Zira başta sosyal haklar olmak üzere birçok sorunumuzun halli ancak ve ancak oradaki yönetimlere ortak olunabildiği zaman çok kolay bir çözüme ulaşma imkanına sahip olabiliriz," ifadeleriyle vurguladı.

"Asimile olmayacağız"

Gençoğlu, siyasi asimilasyon tehlikesinin altını çizerek "Asimilasyon sırasında silah zoruyla asimile olmadık. Ekonomik olarak bizleri asimile etmeye çalıştılar. Ekonomik olarak da asimile olmadık. Şu anda bizi politik olarak asimile etmeye çalışıyorlar. Biz politik olarak da asimile olmayacağız." dedi.

Türkiye'de bulunan seçmenler ise Ankara, İstanbul, Bursa'nın da aralarında olduğu 19 farklı şehirde kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

Bulgaristan bulgar Türk seçim sandık HÖH DPS asimilasyon komünizm komünist sosyalist bulgaria election