Bulgaristan'la Turizm İş Birliği Masaya Yatırılıyor: Edirne Halkı Tedirgin

TAKİP ET

Çin virüsünün giderek arttığı Bulgaristan ve Türkiye arasında, turizmde iş birliği tartışıldı.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Mariana Nikolova, her iki ülkede turizm alanında yatırım fırsatları, turist akışını kolaylaştırmanın yolları ve sektörün dijitalleşmesinde başarılı uygulamaların paylaşıldığı bir Bulgar-Türk çevrim içi iş birliği forumu açtı.

Görev başındaki bakana göre Bulgar hükûmeti, mevcut durumda sınır geçiş rejimi ile ilgili maksimum esneklik politikasını sürdürmeye çalışıyor. Bakan ayrıca, Bulgaristan ve Türkiye'nin birbirleriyle olumlu bir iş ilişkileri geleneği içinde olduğunu ve iki ülkedeki işletmelerin çoğunun uzun yıllardır "komşu" ortaklarla çalıştığını vurguladı.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, vatandaşların seyahat edebilmesi için sınırların açık olmasının önemli olduğunu söyledi. Sekizkök, hem Türkiye’nin hem de Bulgaristan’ın misafirlerin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri aldığını bildirdi.

Henüz resmî olarak atanmamış olan Bulgaristan İstanbul Büyükelçisi Valentin Donçev, Türkiye'nin son yıllarda Bulgar turistler için en çok arzu edilen tatil yerlerinden biri olduğunu ve iki ülkenin gelecekte iyi ilişkilerini sürdürmesinin son derece önemli olduğunu açıkladı.

Bulgar Turistlere Özel Ücretsiz Maske ve Dezenfektan, Uyarılar İçin Bulgarca Afişler

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bulgar turistlerin özellikle alışveriş için sık sık Edirne’ye gelmesi sebebiyle tedbirlerin en üst seviyeye çıkarıldığını bildirdi. Sınır kapısındaki araçların ve alışveriş merkezlerinin düzenli olarak dezenfekte edildiğini söyleyen Gürkan, gelen turistlere ücretsiz maske ve dezenfektan dağıttıklarını açıkladı.

Yapılan entegre çalışmalarla, şehrin her tarafında Bulgarca afişler bulunduğu ve Bulgar misafirlerin temizlik, maske ve mesafe konusunda uyarıldığı, kendi dillerinde anlayabilecekleri şekilde her tarafta Bulgarca pankartlar ve broşürler olduğu açıklandı. Her dükkânın girişinde mutlak surette Bulgarca olarak; kurallara uymaları, maskesiz dolaşmamaları, açık alanlarda da maskenin zorunlu olduğu ve buna uyulmadığı takdirde cezai işlem uygulanacağı yönünde afişlerin, pankartların olduğu bildirildi.

Yoğun turist akışının olduğu Bulgaristan’dan gelen misafirler, kendi ülkelerinde Çin virüsüne karşı alınan önlemlerin oldukça yetersiz olmasından şikâyetçi. Buna rağmen, Bulgar turistlerden Çin virüsü testi istenmiyor.

Edirne Halkı, Durumdan Rahatsız

Edirne halkı ise duruma tepkili. Bulgar levasının Türk lirasının karşısında oldukça değer kazanmasının ardından ilaç ve diğer pek çok ihtiyaçları için Bulgar turistlerin gözdesi olan Edirne’de Çin virüsü vaka sayısı giderek artıyor. Geçtiğimiz günlerde Edirne İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım'ın "Yoğun bakımlardaki doluluk oranı yüzde 70'i buldu" ifadelerinin ardından İl Tabip Başkanı Dr. Gülcan Altun'dan da "Sınır kapıları derhal kapatılmalı" uyarısında bulunmuştu.

Edirne Tabip Odası'nın sosyal tesislerinde düzenlenen toplantıda konuşan Dr. Altuğ, sınır kenti Edirne başta olmak üzere bütün sınır kapılarının kapatılmasını istemişti. İçişleri Bakanlığı tarafından bu gece yayımlanan genelgede, yabancı turistlerle ilgili herhangi bir değişiklik yok.

İki ülke arasındaki turizm yatırımlarının ve vaka sayısının artmasına rağmen önlem almayan Bulgaristan’dan gelen turistlerin, Edirne’deki Çin virüsü vaka sayılarını arttırma ihtimali, Edirne halkını endişelendiriyor.

Bulgaristan Turizm COVID Çin virüsü Koronavirüs Edirne