Burdur Gölü'nün de Rengi Değişti

TAKİP ET

Salda Gölü'nün ardından Burdur Gölü'nün de rengi değişti.

Millet Bahçesi yapılan Salda Gölü'nün renginin değişmesinin ardından Burdur Gölü'nün de rengi bölge bölge sarı, kahverengi ve buz yeşiline döndü.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, Göl'deki renk değişiminin siyanobakterilerden kaynaklandığını belirterek, “Bu organizmalar ‘mavi yeşil alg’ olarak da adlandırılmaktadır. Genel olarak her yıl yaz başından yaz sonuna kadar Burdur Gölü’nde bu alglerin zaman zaman aşırı çoğalması söz konusu. 2000’li yıllardan bu yana birkaç yıl fasılalarla biz bu durumu görüyoruz. Daha 3 gün öncesinde yoktu bu olay. 3 gün içinde hızlı şekilde gelişmiş. Son günlerde hem sağanak nedeniyle şehir merkezinden ve toprak yüzeyinden akarak göle tatlı su girdisinin sağlanması hem de karasal ortamdan yoğun miktarda fosfatın göle taşınması nedeniyle zaten göl içinde spor (kist) halinde mevcut olan bu organizmaların çok ani artış gösterdiğini görüyoruz. Sudan hafif oldukları için, yani yoğunlukları düşük olduğu için tamamen bütün canlı kitleyi su üzerinde görüyoruz. Rüzgarın kıyıda topladığı birikimlere bakıldığında, bazı yerler kahverengi, bazı yerler daha açık yeşil renkte görülüyor. Özellikle bu algler güneş altında kavrulduktan yani öldükten sonra mavi renge dönüşür. Normal canlı renkleri sarımsı, yeşilimsidir” dedi.

Renk değişiminin balıklar için zararlı olmayacağını belirten Prof. Dr. Güllle, Göl'deki renk değişiminin geleceği ile ilgili olarak ise "1 hafta, 10 gün, belki 15 gün içinde bu etki tamamen geçecektir. Tabii bu durum gölün aynı zamanda yaşlanmaya başladığını da gösteriyor. Özellikle insan etkisiyle olan ve bizim ‘Kültürel ötrofikasyon’ dediğimiz hızlı yaşlanma, yani hızlı zenginleşme durumu söz konusu. 1990’ların sonunda başlayan bu durum günümüzde özellikle gölün su kaybetmesiyle ve yoğun sağanak yağışların çevreden getirmiş olduğu sediman ve fosfor yüküyle biraz daha artmış görünüyor” şeklinde konuştu.

Burdur Gölü'nün de Rengi Değişti