Burhi Açıkladı: Kimlikteki Din Hanesine 'Tengri' Nasıl Yazdırılır?

TAKİP ET

Kimliğindeki din hanesine "Tengri" yazdıran Burhi, konuya ilişkin dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Avukat Burhanettin Mumcuoğlu ya da takipçilerinin yakından bildiği üzere "Moğol Avukat Burhi" başlattığı hukuk mücadelesini kazanmış ve bir süre önce kimliğindeki din hanesine "Tengri" yazdırmıştı.

Burhi, kimliğindeki din hanesine "Tengri" yazdırmak ya da herhangi bir başka ibare yazdırmak isteyenler için bir yol haritası paylaştı.

Tengri İnancını Aşağılayan Müslüman Hakkında Suç Duyurusu

Hangi Yol İzlenecek?

Burhi'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:

"İlk olarak, paylaştığım emsal mahkeme kararını göstererek örnek dilekçenizle birlikte ikamet ettiğiniz ilçenin Nüfus Müdürlüğü'ne gidip nüfus kaydında yer alan din bilginizi değiştirmek üzere talepte bulunmanız gerekiyor.

Örnek dilekçe, emsal teşkil eden 2 sayfa gerekçeli mahkeme kararı ve kesinleşme şerhi ektedir. Örnek dilekçede yer alan kırmızı yazıları size uygun olacak şekilde doldurunuz.






Dilekçe Hukuksuz Olarak Reddedilirse?

Sunduğunuz dilekçeye rağmen hukuka aykırı bir biçimde talebiniz reddedilirse elinizde bulunan emsal kararlarla birlikte dava açabilirsiniz. Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan "Eşitlik" ilkesi uyarınca bana tanınan hak, her Türk vatandaşına tanınmalıdır.

Hukuki Süreç

İlçe Nüfus Müdürlüğü'nün talebinizi reddetmesi halinde değişikliği gerçekleştirmek üzere Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, idarenin red işleminin iptali için İdare Mahkemesine başvurabilirsiniz. Hukuka aykırı işlemden ötür İdare Mahkemesi'nden tazminat talep edebilirsiniz.

Umarım bunlara gerek kalmadan tek dilekçe ile talebiniz yerine getirilir ancak eğer getirilmezse yukarıda yazdıklarımın yanında red yanıtı veren personel hakkında görevi kötüye kullanma suçu açısından Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunabilirsiniz.

Mahkeme kararları Tengri ibaresi açısından doğrudan emsal teşkil etmektedir. Eğer başka bir ibare yazdırmak isterseniz yine mümkündür, ben Diyanet'in olumsuz yanıtına rağmen Tengri ibaresini yazdırdım. Sizin yazdırmak istediğiniz ibareye "din değildir" denmesinin önemi yoktur.

"Tengri" İfadesi Kimliğinizde

Yukarıda paylaştığım kararlarla birlikte kendi talebinizle veya avukat bir meslektaşımın yardımıyla siz de din hanenize Tengri veya dilediğiniz başka bir ifadeyi ekletebilirsiniz.

Kesinleşmiş yargı kararıma rağmen yazmamakta ısrar ettiler, direndim, başardım. Sizin talebinizin reddi halinde yılmayın, elinizde her türlü hukuki dayanak mevcut, dava açıp takipçisi olun. Hukuksuz engellemeleri çok sayıda taleple, yardımınızla aşalım. Yardımınıza ihtiyaç var.

Talebinizin reddedilmesi halinde mahkemeye başvurmadan önce Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na ve Kamu Denetçiliği Kurumuna ücretsiz online başvuruda bulunabilirsiniz, daha pratik olur.

https://ebasvuru.ombudsman.gov.tr

https://ebasvuru.tihek.gov.tr/Giris.aspx

İlgi görmesi halinde çok sayıda taleple birlikte Tengri ibaresinin Türkiye'de nüfus kaydında en çok yazan ikinci inanç durumuna geleceğini düşünüyorum.

Özelden iletmiş olduğunuz veya paylaşımımı yanıtlayarak sorduğunuz sorulara cevap vermeye çalışacağım. Bu konuda avukat meslektaşlarıma da danışabilirsiniz. Bu tweet selini paylaşarak yayabilirsiniz. İlgi gösterenlere teşekkür eder, esenlikler dilerim."

burhi burhanettin mumcuoğlu kimliğindeki din hanesine tengri yazdırmak için hangi yolu izlemeli