Bursa'da Türkçü Gençler Broşür Dağıttı: Ey Türk, Türkmeneli Irak mı?

TAKİP ET

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Türk milliyetçisi gençler, Türkmeneli'ndeki Türk varlığına dair bilgilendirici el ilanları dağıttı.

Türkmen gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz'ın haberine göre Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Dünyası ve Kültürü Topluluğu üyesi gençler, Türkmeneli'ndeki Türk varlığına dair bilgilendirici el ilanları dağıttı.

Broşürleri dağıtan gençler, ilgi gösteren öğrencilere Türkmeneli'ni anlattı.

Dağıtılan ilanlarda şu ifadelere yer verildi:

Ey Türk, Türkmeneli Irak mı?

"Türkiye'ye komşu Irak'ta bugün yaklaşık olarak 3 milyon yerel Türk yaşamaktadır. Türklerin yaşadığı coğrafyaya Türkmeneli adı verilmiştir. Irak Türkleri Kerkük, Erbil ve Musul şehrinde ana çoğunluğu sağlamıştır. Bölgede ağırlıklı olarak ana dil Türkçedir. Okullarda ise İstanbul Türkçesi ile yüzde yüz Türkçe eğitim verilmektedir. Bu, bölgedeki Türklere tanınan anayasal haktır. Bölgedeki halk Türk olduğu için birçok katliama maruz kalmıştır.

Misâk-ı Milli sınırları içerisinde kalan Irak Türkleri, 1920 yılından beridir anavatan hasreti ile yaşar. Bugün bile Misâk-ı Milli'nin gerçekleşeceğine inanan halk, Türkiye Cumhuriyeti'nin yolunu gözlemektedir. Türkiye, ırak Türkleri için anavatandır. Birçok Irak Türkü öğrenci Türkiye'nin çeşitli üniversiteleri bünyesinde eğitim görmektedir. Ancak Irak Türkleri maalesef bilinçsiz insanlar tarafından yabancı muamelesi görmektedir. Türkmeneli ise Atatürk için anavatanın ayrılmaz bir parçasıdır.

'Hep kabul ettiğimiz esaslardan birisi ve belki biirncisi olan hudut meselesi tayin ve tespit edilirken hudut-ı millimiz İskenderun cenubundan geçer, şarka doğru uzanarak Musul'u, Süleymaniye'yi ve Kerkük'ü ihtiva eder. İşte hudut-ı millimiz budur dedik.'

Mustafa Kemal Atatürk

Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu

bursa türkçü gençler broşür dağıttı ey türk türkmeneli ırak uludağ üniversitesi