Bütçe Komisyonu'nda '128 Milyar Dolar' Soruları

TAKİP ET

CHP Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AKP'li üyelere kayıp 128 milyar doları sordu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kayıp 128 milyar doları gündeme getiren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, "Açlık sınırı altında maaş alarak hayatta kalmaya çalışan asgari ücretli için, yurt bulamayıp kaydını dondurmak zorunda kalan öğrenciler için, Kepenk kapatan esnaf için, gübre ve yem fiyatlarına yetişemeyen çiftçi için, geçinemeyen emekli için, elektrik ve doğalgaz zamlarıyla kışı nasıl geçiririm diye düşünen yokluğa ve yoksulluğa mahkum ettiğiniz vatandaşlar için soruyoruz: 128 milyar Dolar nerede?" diye sordu.

128 Milyar Dolar Nerede?

"Rezervler nereye gitti? 128 milyar doları satarken kimlere satıldığının detaylı dökümü neden ortaya konulmuyor? Satış emrini kim vermiştir? Satış yapılırken eksi rezerve düşülecek olmasının milli güvenlik sorunu yaratacağı hesaba katılmadı mı? 128 milyar doları hangi kurdan sattınız? Özellikle 2020 yaz aylarında 6,85’de sabit tutulan kurdan kimler, ne miktarda alım yapmıştır? Bu işlemlerden doğan kamu zararı ne kadardır? Kamu bankalarının yaptığı blok satışların dökümü neden açıklanmıyor? Satışta kur fiyatı nasıl belirlenmiştir? Bu satışlardan elde edilen TL için faiz geliri kazanılmış mıdır?" diye soran Girgin'e Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu brüt rezervlerle yanıt verdi.

Brüt Rezervler: Elin Atına Binen Tez İner

Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası'nın brüt rezervinin 123,5 milyar dolar olduğunu söylemesi üzerine Girgin, "Brüt rezervi 123,5 milyar dolar olarak ifade ettiniz . Bizim yörede bir laf vardır 'Elin atına binen tez inermiş' derler. Yani emanet alınan paraları niçin hesaba katıyorsunuz? Bankalardan, IMF’den ve diğer ülkelerden aldığınız emanet dövizleri niye bunun içerisinde sayıyorsunuz?" diye konuştu.

Merkez Bankası Neden İstanbul'a Taşınıyor

 

Merkez Bankası'nın 2 milyar 285 milyon liraya Limak tarafından inşa edilen Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezine taşınmasına da değinen Girgin, "Tamamlandığında Avrupa’nın en yükseği olacağı söylenen binaya neden ihtiyaç duyuldu? Merkez Bankasının İstanbul’da yaptıracağı israf yüklü bina 55 kat iken neden sonra 72 kata çıkarıldı? İhalesi neden davet usulüyle yapıldı? Merkez Bankası Sayıştay raporunda şöyle bir vurgu var: “İstanbul Uluslararası Finans Merkezine danışmanlık hizmeti Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Alım Satım İhale Yönetmeliği hükümlerine uyulmaksızın, neden doğrudan alım yöntemiyle yüklenicisine ihale edildi?” diyor. Bu hukuksuzluğun nedeni nedir?" sorularını yöneltti.

"Sayıştay bulgularına göre, 2018 yılında ihale edilen banknot matbaası ve Ankara yerleşkesi proje ihale dosyası hazırlama işinin 3’üncü ve son yılında kesin hak ediş öncesi sözleşme yenilenerek, inşaat ruhsatı alınmadığı hâlde inşaat ruhsatı alınması proje aşaması bedelinin dörtte 3’ünün ödemesinin yapıldığı görülmüştür. Sayıştayca hukuka aykırılığı tespit edilen bu işlemden Merkez Bankası ne kadar zarar etmiştir?" diyen Girgin, "Siz göreve geldikten sonra Merkez Bankasında eşi benzeri olmayan devasa atama yapılmış. Basında çıkan haberlere göre 90 kişinin üzerinde atama yapılmış. Atamalarda esas alınan kıstaslar nedir? Liyakate önem verilmiş midir?" ifadelerini kullandı.

Bütçe Komisyonu'nda 128 Milyar Dolar Soruları