Büyük Keşif: Permiyen Sonu Büyük Yok Oluşun Nedeni Ortaya Çıkarıldı

TAKİP ET

Permiyen dönem sonunda gerçekleşen ve dünya üzerinde yaşayan canlıların tamamına yakınını katleden "Büyük Yok Oluş"un nedeni ortaya çıkarıldı.

Saygın bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırmayla, Permiyen sonunda gerçekleşen ve dünya üzerinde karada yaşayan türlerin yüzde 75'ini, denizde yaşayan türlerin yüzde 90'ını yok eden "Büyük Yok Oluş"un altındaki gizem çözüldü.

ABD'nin Kuzey Arizona Üniversitesi'nden Doç. Dr. Laura Wasylenski'nin başı çektiği çok uluslu bir bilim insanı heyetinin yaptığı araştırma, Büyük Yok Oluş'u tetikleyen şeyin Sibirya sınırlarında bulunan volkanların patlamasının deniz suyunun ve atmosferin kimyasını bozması olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar Kanada'nın kuzey bölgelerindeki Permiyen dönemden kalma tortul kayaçları inceleme altına aldı. Kayaçlar üstünde yapılan nikel izotopu incelemelerinde, kayaçların ölçülmüş en hafif nikel izotopu oranlarını barındırması, kayaçlarda bulunan nikelin volkanik kaynaklı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacıların bulguları, kayaçlarda bulunan nikelin aeorosollerle (sis, duman vb. hava yoluyla yayılan parçacıklar) bölgeye taşındığını ve deniz ve hava kimyasını değiştirerek o dönem canlılık için gereken ekosistemi bozduğunu ispatladı.

Bilim insanlarına araştırmada liderlik eden Wasylenki, "Araştırmanın bulguları, nikel açısından zengin parçacıkların aerosole dönüştüğünü ve hem atmosferde hem de denizlerde geniş alana yayıldığını gösteren güçlü kanıtlar sağlıyor" dedi.

Büyük Keşif Permiyen Sonu Büyük Yok Oluşun Nedeni Ortaya Çıkarıldı