"Büyüyen Çin ve Rusya Tehdidine Karşı Demokratik Ülkeler Birbirini Kollamalı"

TAKİP ET

Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Yasuhide Nakayama, yükselen Çin tehdidine karşı işbirliği çağrısı yaptı.

Nakayama, Pazartesi günü Hudson Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada Rusya ve Çin arasındaki işbirliğinin sürekli büyüyen bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Nakayama Çin Komünist Partisi'nin Tayvan üzerinde kurmaya çalıştığı baskıyı işaret ederek bütün demokratik ülkelerin Çin'in yayılmacılığına karşı "gözlerini açması gerektiğini" belirtti.

Uzay, füze ve nükleer silahlanma konusunda silahlanmayı hızlandıran Çin tehdidinin bütün demokratik ülkeler için bir tehdit oluşturduğunu belirten Nakayama, "Yani uyanın, uyanmalıyız" dedi.

ABD'yi daha güçlü görmek istediğini belirten Savunma Bakan Yardımcısı, ABD-Japonya arası teknolojik işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Çin-Tayvan Sorunu

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Çin Komünist Partisi'ne liderlik yapan Mao Zedong ülke yönetimini ele geçirmiş ve Milliyetçi Parti üyeleri Tayvan'da 1912'de kurulmuş olan Çin Cumhuriyeti'ni ihya etmişlerdi. Birleşmiş Milletler'de de Çin'i temsil etme hakkı 1971 yılına kadar Tayvan'da iken 1971 BM Genel Kurulu oylamasında Komünist yönetim Çin'i temsilen kabul edildi. Sonrasında gelişen süreçte Tayvan'ın uluslararası konumu muğlaklaşırken, ABD ve demokratik ülkelerin Tayvan'a desteği sürdü.

"Büyüyen Çin ve Rusya Tehdidine Karşı Demokratik Ülkeler Birbirini Kollamalı"