Çad'da Askeri Konseye Karşı Protestolar Genişliyor

TAKİP ET

Çad'da ülkeyi 31 yıl boyunca yönetmiş olan Idriss Deby'nin ölümünün ardından oğlunun başkanlığında yönetimi devralan askeri konseye karşı gösteriler yayılıyor.

31 yıllık cumhurbaşkanı Idriss Deby'nin yüzde 79'luk oyla seçim zaferi ilan etmesinin ardından ziyaret etmek için gittiği çatışma bölgesinde vurularak öldürülmesinin ardından ülke yönetimi devralan, Deby'nin oğlu Mahamet Deby başkanlığındaki askeri konsey yönetimine karşı protestolar giderek yayılıyor.

Deby'nin ölümünün ardından ülkenin seçime götürüleceğinin açıklanmasına rağmen siviller askeri konseyin yönetimini protesto etmek için sokaklarda. Protestolarda şu ana kadar 9 sivilin öldürüldüğü, 40'a yakın sivilin yaralandığı ve 12 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Askeri Konsey protesto gösterilerini yasakladı ancak muhalefet halkı askeri yönetime karşı sokağa çıkmaya çağırmaya devam ediyor. 

1961'de Fransa'dan bağımsızlığını ilan eden Çad, başta Fransa olmak üzere birçok büyük devletin en önemli müttefikleri arasında olduğu için, ülkede Batılı yönetimlere yerel kaynakların tasarrufunun açılmasına muhalefet eden "Çad'da Değişim ve Uyum Cephesi (FACT)" gibi örgütlerin Askeri Konsey'i kolayca devirmesi uzmanlar tarafından zor görülüyor.

Çad'da Askeri Konseye Karşı Protestolar Genişliyor