California, 24 Nisan'ı 'Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü' Olarak Resmi Tatil İlan Edecek

TAKİP ET

ABD'nin California eyaletinde 24 Nisan'ın "Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü" olarak resmi tatil ilan edilmesi gündeme geldi.

Sözde Ermeni soykırımı iddialarına büyük destek verilen eyaletlerden birisi olan California'da 24 Nisan'ın resmi tatil ilan edilmesi gündeme geldi.

Eyaletin yasama organlarında kabul edilen tasarı, Vali Gavin Newsom'a sunuldu. Valinin tasarıyı imzalaması veya veto etmesi için 30 Eylül 2022'ye kadar süresi var.

Eğer Vali Newsom tasarıyı onaylarsa her yıl 24 Nisan'da California'daki tüm devlet üniversitelerinin ve devlet okullarının kapanmasını zorunlu kılınacak. Devlet memurlarına da ücretli izin verilecek.

Habertürk'ten Ali Çınar'ın aktardığına göre California Eyalet Meclisi ve Senato üyeleri, her iki meclisin de bu tasarıyı kabul etmesi için uğraştı.

Yasa 7 Şubat 2022'de Eyalet Meclisi'nde tanıtıldı. Tasarı önce birkaç komisyondan geçti. Tasarı, Devlet Kurumları Komisyonu'ndan 20 evet, 0 hayır; Yüksek Öğrenim Komisyonu'ndan 12 evet, 0 hayır; Ödenekler Komisyonu'ndan 12 evet, 0 hayır ve 26 Mayıs 2022'de tam Eyalet Meclisi'nden 75 evet ve 0 hayır oyu aldı.

23 Ağustos 2022'de Senato'ya gelen tasarı, 40 evet, 0 hayır oyla kabul edildi. 

Tasarı daha sonra Senato değişiklikleriyle uzlaştırmak için 24 Ağustos 2022'de Eyalet Meclisi'ne geri döndü. Burada da 77 evet, 0 hayır oyla kabul edildi.

Tasarı daha sonra 31 Ağustos 2022'de imzası için California Valisi Gavin Newsom'a sunuldu.

ABD Başkanı Joe Biden da sözde  Ermeni iddiaları için "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullanan ilk ABD Başkanı olmuştu.

Türkiye'nin bu tasarıya karşı bir girişiminin olup olmadığı ise bilinmiyor.

california sözde Ermeni soykırımı ermeni soykırımı ermeni soykırımı anma günü