Çalış Türk, Suriyeli Üreyecek, Masraflarını Sen Karşılayacaksın!

TAKİP ET

Trabzon'da meydana gelen olay "pes" dedirtti.

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak'ın "Suriyeliler vatandaş olunca devleti suçlamaya başladı: Neden sağlık ücretsiz değil!" başlıklı köşe yazısında anlattığı olay, "pes" dedirtti.

Çolak'ın aktardığına göre, 9 yıl önce Suriye'den gelen Sahar Zaltı ve Mohamad Haj Rabee, 2019 yılında Türk vatandaşı oldu. 2019 yılına kadar 2 çocuk sahibi olan çift, -elbette- hiçbir şekilde tedavi ya da doğum ücreti ödemedi. Ancak Türk vatandaşlığına geçtikten sonra işler değişti.

"Sosyal Güvenceleri Olmadığı İçin Tedavi Ücreti İstenmiş: Bizim Gibi Olmuşlar Yani"

"Geçtiğimiz günlerde hastaneye gitmişler. Anne, 3.çocuklarına hamile. Sosyal güvenceleri olmadığı için, tedavi ücreti istenmiş. Bizim gibi olmuşlar yani. Sosyal güvenceniz yoksa parayla tedavi olursunuz. İstenen ücret de 200 lira civarı bir şey. 'Paramız yok, biz bunu verecek durumda değiliz' demişler. Bu arada, anne 42 haftalık hamile" diyen Çolak, yazısında hastane görevlilerinin yardımcı olabilmek için "Bari ayakta tedavi muayene ücreti olan 55 lirayı verin yatışınızı yapalım" dediğini ve ödeme alındıktan sonra yatış yapıldığını ve doğumun gerçekleştiğini aktardı.  

"Vatandaş Olduğumuza Pişman Olduk"

Suriyeli ailenin sosyal güvenceleri olmadığı için 2 bin 756 lira ücret çıktığını belirten Çolak, ailenin ücreti ödemediği için doğum belgesi de alamadığını ve "asıl olayın" bundan sonra başladığını ifade etti. Ailenin "Bizim paramız yok, vatandaş olduğumuza pişman olduk" diyerek Trabzon'da yerel basın organı "61medya"ya başvurduğunu belirten Çolak, sitenin şu iki başlıklı haberi yaptığını kaydetti:

"Siz nasıl hastanesiniz"

"Trabzon'da Suriyeli anne ve bebeğine yaşatılan mağduriyet yok sayıldı"


Sitenin haberlerde Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni hedef gösterdiğini, doktorun da adını verdiğini belirten Çolak, "Bakın, bu gördüğünüz ekran görüntüsü doğrudan yerel siteden alınma. Doktorun adını biz buzladık, adamın adını vererek açık hedef yapmışlar. Bunun adı gazetecilik değildir. Burada bir suçlu yoktur, bilakis günde belki de onlarca doğuma sokulan sağlık çalışanlarına sahip çıkılması gerekir. Ama bunun yerine hastane ve doktor, hem de kolaylık sağlamış olmalarına rağmen hedef gösteriliyor" ifadelerini kullandı. 

Suriyeli Çift Doğuma Kadar Tüm Tedavilerini Özel Hastanede Yaptırmış

"Kendi vatandaşlarına ücretli verilen hizmet, yabancılara, sığınmacılara ücretsiz veriliyor. Sığınmacılar, vatandaş olunca da sosyal güvence aranıyor. Ama bundan bile şikayetçiler. Bu olayın daha da enteresan bir yönü var" diyen Çolak, şu ifadeleri kullandı:

"Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, çiftin, doğuma kadar tüm tedavilerinin özel hastanede yaptırdıklarını açıkladı. Demek ki paraları var. Çok acı bir tablo, kendi ülkemizde gerçekten ikinci sınıf vatandaş gibi yaşıyoruz sığınmacıların yanında.

Sağlık Hizmetini Hep Bedava Almışlar, Vatandaş Olunca da Devleti Suçluyorlar

Bunu kabul etmek, bu durumu 'Ama onlar da savaştan kaçtı' diyerek meşrulaştırmak kabul edilemez. 9 sene olmuş geleli, 3 çocuklarını da Türkiye'de yapmışlar. Anne tek kelime Türkçe bilmiyor, sağlık hizmetini hep bedava almışlar. Vatandaş olunca da devleti suçluyorlar."

Batuhan Çolak'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

çalış türk suriyeli üreyecek masraflarını sen karşılayacaksın Sahar Zalt Mohamad Haj Rabee çocuk doğum trabzon kanuni eğitim ve araştırma hastanesi 61medya batuhan çolak