Camdaki Kız'a RTÜK'ten Ceza

TAKİP ET

RTÜK, Camdaki Kız adlı dizideki bir karakterin evli bir kadınla yaşadığı ilişkinin ve kadına yönelik şiddet içeren sahnelerin ekranlara yansıması sebebiyle Kanal D'ye ceza verecek.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Camdaki Kız adlı televizyon dizisinin bazı sahnelerinde "millî, manevî değerlere ve ailenin korunması ilkesine aykırılık teşkil eden; toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen ve kadını istismar eden nitelikte görüntülerin yer aldığı" kararına vardı. Bu karar gerekçe gösterilerek dizinin yayınmlandığı Kanal D'ye para cezası verileceği duyuruldu.

Dizide “Nalan” karakterinin annesi tarafından baskı ve kontrol altında tutulduğu, sürekli psikolojik şiddete, bazı zamanlarda ise fiziksel şiddete maruz kaldığı sahnelere yer verildiği ve ayrıca diğer karakter “Sedat”ın ise evli bir kadınla olan ilişkisinin anlatıldığı, “Nalan” karakteri ile evlenme arifesinde olan “Sedat”ın evli bir kadın olan “Cana” karakteriyle olan gayrimeşru ilişkisi temelinde oluşturulan hikâyenin, Türk toplumu tarafından kabul görmesi mümkün olmayan bir ilişki biçimi olduğunu ileri süren RTÜK, Kanal D’ye yaptırım uygulamaya karar verdi.

TV100'ün haberine göre RTÜK, başka bir sahnede de annesi tarafından “Nalan” karakterine küçüklükten itibaren "bekâret korsesi" olarak adlandırılan bir kıyafetin zorla giydirilmesi, bu sebeple “Nalan”ın gün içerisinde tuvalete bile gidememesi, henüz ilköğretim çağındayken korseyi çıkardığı gerekçesiyle bütün arkadaşlarının önünde dövülmesi sahnelerinde fiziksel şiddet unsurlarını tespit etti.

Raporu hazırlayan uzmanın, 6112 sayılı Kanun'da bulunan yayınlar "manevî değerlere, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" ve "kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez" maddelerinin ihlal edildiğine ilişkin sunduğu öneriyi haklı gören RTÜK, müzakerelerin sonunda Kanal D’ye idarî para cezası verilmesine karar verdi.

Camdaki Kız Nalan Burcu Biricik Gülseren Budayıcıoğlu Kanal D RTÜK Camdaki Kız Nalan Camdaki Kız Sedat RTÜK ceza Camdaki Kız ceza Ceza