Çanakkale Köprüsü: Milyarlarca Euro Garanti Ücreti Halkın Cebinden Çıkacak

TAKİP ET

Çanakkale Köprüsü için işletme süreci boyunca verilecek olan geçiş garantisi miktarı 6 milyar euro.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bugün saat 16.00'da açılacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımını üstlenen şirketlere toplamda 6 milyar euroya ulaşan dev bir hazine garantisi ücreti ödeneceği öngörülüyor.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan projenin ihalesini 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklifiyle Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi aldı. 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 101 kilometre uzunluğundaki proje için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi.

Garanti ücreti ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından 15 euro+kdv olarak açıklandı. Bu rakam bugünkü kurla yaklaşık 290 liraya tekabül ediyor. Yıllık garanti ücreti olan 380 milyon euro ile proje için toplamda 6 milyar euro devlet garantisi ödenecek.

Ancak Çanakkale Boğazı'nda feribot işletmesini yapan GESTAŞ, günlük 10 bin araç taşıyor. Salgının başlamasından önce de araç sayısı bu sayının çok üzerinde değildi. 2019 yılında günlük ortalama 12 bin araç GESTAŞ tarafından taşındı. Verilen günlük 45 bin araçlık garantinin üçte biri seviyesinde olan bu rakam, hazineden yıllar boyu çıkacak olan bir garanti yükünün daha bugün itibarıyla vatandaşın sırtına yüklendiği anlamına geliyor. 

AKP'nin Bir Garantisi Daha Tutmadı: Avrasya Tüneli'nden 40 Milyon Araç Eksik Geçti, Milyonlarca Dolar Ödendi

Yolcu Garantili Zafer Havalimanı 2012 Yılından Bu Yana Verilen Yolcu Garantisini Hiç Tutturamadı

çanakkale köprüsü garanti ücretleri milyarlarca euro halkın vatandaşın cebinden çıkacak 1915 çanakkale köprüsü erdoğan