Çandarlı Limanı'na 700 Milyon Lira Harcandı Ancak Akıbeti Hâlâ Belirsiz

TAKİP ET

AKP'nin İzmir'e vaat ettiği 35 projeden biri olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'na şimdiye kadar yaklaşık 700 milyon lira harcandı ancak limanın akıbeti hâlâ belirsiz durumda.

AKP’nin 2011 seçim kampanyası sırasında İzmir’e vaat ettiği 35 projeden biri olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na şimdiye kadar yaklaşık 700 milyon lira harcandı. Bir türlü bitirelemeyen projenin akıbeti belirsizliğini koruyor.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 15 Mayıs 2011 tarihinde düzenlenen törenle temeli atılan ve yaklaşık 700 milyon lira harcanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın akıbetinin hâlâ belirsiz olduğunu ifade ederek Meclis’te araştırma komisyonu kurulması talebiyle bir önerge verdi.

Liman inşaatının temel atma töreninden dört ay sonra başladığını söyleyen Polat, "2011 yılı Eylül ayında başladı. Ancak yaşanan teknik aksaklıklar ve projenin zemin etüdü iyi yapılmadığı gerekçesiyle dalgakıran ve rıhtım kazıklarında yaşanan kaymalar nedeniyle inşaat üç yıldan fazla durdu" şeklinde konuştu. 

Polat, yaptığı açıklamada "Limanın akıbetinin ne olacağı, ne zaman çalışmaya başlayacağı hâlâ belirsizliğini korumaktadır. 30 Ekim 2020 tarihinde Sisam Adası merkezli yaşanan 6,9 şiddetindeki depremde özellikle dalgakıran olarak inşa edilen deniz yapısının beton blokları arasındaki açılmaların artarak 40 santimetreye kadar ulaştı. Uygun inşaat tekniklerine göre yapılan rıhtım ve dalgakıran yapılarının zeminlerinde bir milimetre bile açıklık ya da bozukluk olmaması gerekirken, liman dalgakıran ve mendireğindeki eğilmeler, bükülmeler, inişler, çıkışlar gözle görünür duruma gelmiş bulunmaktadır. Bugün itibarıyla Çandarlı Limanı, adeta kaderine terk edilmiş olarak görülmektedir" ifadelerini kullandı.

liman çandarlı limanı kuzey ege mahir polat chp 700 milyon lira akıbeti belirsiz harcandı bitirilemiyor proje izmir 35 proje vaat 2011 seçim akp