İYİ Parti'nin Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Oldu

TAKİP ET

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı bugün yapılıyor. Meral Akşener'in yeniden aday olmayacağını açıkladığı kurultayda 4 isim genel başkanlık için yarışıyor.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de yeni genel başkan belli oluyor.

5. olağanüstü kurultayda Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarışıyor.

Tekrar aday olmayacağını açıklayan Akşener'in konuşması veda niteliğinde olacak.

İYİ Parti kurultayında 1302 kayıtlı delege oy kullanacak.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da gerçekleşecek kongreye seyirci alınmadı.

Organizasyon komitesi bu karara ilişkin adaylardan gelen eleştirilere salon kapasitesini işaret ederek yanıt verdi.

Dışarıdan müdahale olduğu iddialarına da "İYİ Parti, bugüne kadar hiçbir makam, merci, kurum veya kuruluşun vesayetine veya müdahalesine müsaade etmemiştir, etmez." cevabı verildi.

Kurultay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 

Akşener: Zaferin Bin Babası Vardır, Yenilgi Öksüzdür, Ben Yenilgiyi Öksüz Bırakmadım

Akşener'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

Beni siyaseet yaparken teşvik eden  tek şey vardı. Cumhuriyetimize vefa borcumu ödemekti. 30 yıl boyunca iftiralarla, tehditlerle karşılaştım. Her devrin ahlaksızlarıyla mücadele ettim.

Şunu içtenlikle söyleyebilirim ki vicdanım hep rahat oldu. Hiçbir zaman peşinden koştuğum kişisel çıkarım olmadı. Hiçbir zaman vicdanımı susturabilecek bir güç olmadı.

Milletin hakkı için devletin itibarı için karşısında durduklarımın parmak sallayan elleri beni yıldıramadı. Cazip teklifleri beni susturamadı. Makam vaatleri beni durduramadı. Tutuklanacaksın tehditleri umurumda bile olmadı. Rabb'ime şükürler olsun ki aldığım tüm kararların arkasında oldum. 

2023 yılında milletle inatlaşılmaz diyerek hem iktidarı hem ana muhalefeti defalarca uyardım. Yeri geldi feragatte fedakarlıkta bulundum yeri geldi herkes sustuğunda bile gerçeği haykıran oldum. 

Bir yıl önce o gün söylediklerimi hararetle reddenler, iftira atanlar bugün benimle aynı şeyleri söylemeye başladılar. Hatta bazıları kısık sesle bile olsa haklıymış diyorlar. Ne diyeyim, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun. 

Rahmetli İnönü'nün bir sözü vardır; "Tarih kürsüsünden halinizi izliyorum, suçluların telaşı içerisindesiniz." bugün ben de hallerini izliyorum. Benim haklı çıkmamın bir önemi yoktu. Benim derdim Türkiye'nin 5 yılını daha kaybetmemesiydi. 

Bugüne geldiğimizde 31 Mart seçimlerine hür ve müstakil olarak girdik. Bu karar aslında bizim için fabrika ayarlarına dönmek demekti. Biz İYİ Parti'yi kavgalara, korkulara mecbur edilen milletimize yeni bir seçenek sunmak için kurmuştuk. Biz İYİ Parti'yi başka bir partiye kaldıraç olmak için değil milletin istiklali, memleketin istikbali için kurmuştuk. Ben de bugüne kadar aldığımız tüm kararların arkasında durduğumuz gibi bu kararın da arkasında durdum. 

Satın alınmışlara karşı yürekten inanmışların mücadelesini yürüttüğümüzün farkındaydım, taşın altına elini koyanların farkında olduğum gibi taşın bizi ezmesi için çalışanların da farkındaydım. 

Sadece söz söyleme sırasında değil, bedel ödeme sırasında da karşınızda duruyorum. Gerektiğinde bedel ödemeyi bildim, bundan dolayı da pişman olmadım. Bugün de pişman değilim.

İYİ Parti'yi pazarlık masalarına meze ettirmemiş olmanın gönül rahatlığıyla son kez karşınızdayım. Allah herkese böyle veda etmeyi nasip etsin.

 Biz bugünlere çiçek bahçelerinden değil, mayın tarlarından geçerek geldik. Önümüzde örülen tel örgüleri, barikatları aşarak geldik. 

Türkiye'nin çok yarası var biz merhem olacağız dedik. Türkiye'nin çok acısı var, biz dindireceğiz dedik. Türkiye'nin çok derdi var biz derman bulacağız dedik.

Hiçbir zaman bir yerlerden garanti beklemedik, bir yerlere sırtımızı dayayarak yürümedik. Mesele yeni şeyler söyleyebilmekti. Hatırlayın, bu partiyi kurarken size nereden ve nasıl geldiğinizi unutmayın demiştim. Nasıl zulme uğradığınızı unutmayın, yokluklar içinde bir araya gelip nasıl ayakta kaldığınızı unutmayın. Sırf bize oy veriyor diye şiddete maruz kalan kardeşlerinizi unutmayın. Ben hiçbir zaman unutmadım, Allah şahit olsun ki hiçbir zaman unutmayacağım. 

Yağmur nereye yağarsa tarlasını oraya çekenlere mani oldum. İYİ Parti'nin ve İYİ Partilinin fedakarlığını taşıyamayanlara mani oldum. 

Gerekirse bedelini ödeyeceğim dedim, ben bu bedeli ödemeye razıyım. 

Zaferin bin babası vardır, yenilgi öksüzdür ben yenilgiyi öksüz bırakmadım.

Akşener'in konuşması ayakta alkışlandı. 

80 İmzayı İlk Bulan Tolga Akalın Oldu

Delegelerin adaylar için imza vermesi kısmına geçildi. 80 imzaya ulaşmanın yeterli olduğuna karar verilirken Tolga Akalın 80 imzaya ulaşan ilk isim oldu. Ardından Müsavat Dervişoğlu ve Koray Aydın da 80 imzaya ulaştı. Seçime geçilmesi için 4. aday Günay Kodaz'ın da 80 imzaya ulaşmsından sonra adayların konuşmalarına geçildi. 

Dervişoğlu: Kararları Ortak Aldık Ama Ortak Uygulamadık

İlk konuşmayı Müsavat Dervişoğlu yapıyor. Yaşanan süreci anlatan Dervişoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

Adaylardan bir tanesi ağabeyim Koray Aydın'dır, diğeri ailemin bir ferdi olan Tolga Akalın'dır. Ben de bir adayımızın kardeşi bir adayımızın ağabeyi olarak buradayım. 

Bu kongreyi sadece İYİ Partiler değil tüm Türk milleti takip ediyor. Yaraların sarılması için çaba sarf edeceğiz, biliyorum kırgınlıklarımız, dargınlıklarımız, yaralarımız var. Birleşmeli ve aşmalıyız. Onun için geliyoruz.

Kararları ortak aldık ama ortak uygulamadık. Yaşanan süreçten elimizi yıkayıp çıkamayız. 

Karşı karşıya bulunduğumuz durumu sadece seçimin matematiğine bakarak değerlendiremeyiz. 

Bu değerlendirmeyi yaparken de birbirimizi suçlamak, birbirimizi itham etmek gibi bir yanlışlığa düşmemeliyiz. 

Kaybettiğimiz bir yerel seçimdir ama biz 2028'de iktidara talip olacak enerjide ve azimdeyiz. 

Türk dünyasıyla ilişkilerimiz zayıfladı. Türkiye'd 25 yıldır Türk milletinin değerlerini ve Cumhuriyet'i kabullenememiş, içselleştirememiş bir iktidar var. Onu değiştirmeye karar vermeliyiz. 

Yaşadığımız coğrafyanın her tarafı kaynıyor. Bu coğrafyada geçmiş dönemlerde, 90'lı yıllarda nasıl Balkanlar'daki soydaşlarımıza yapılanlara karşı kayıtsız kalmadıysak bugün Gazze'de yapılanlara da elbette kayıtsız kalmayacağız. Hükümet bunun sadece lafını yapıyor İsrail'le ticarete devam ediyor. 

Sorunlarımız varsa o sorunları birlikte aşmalıyız, İYİ Parti'yi büyük Türk milletinin umudu olarak yaşatmalıyız. Ben bütün delege arkadaşlarımla telefonla konuştum. Sadece delegelerimiz ve dava arkadaşlarımız değil büyük Türk milleti de hala İYİ Parti'den umut bekliyor, bu umudu boşa çıkarma lüksümüz yoktur. 

Bu kongrenin sonucu ne olursa olsun İYİ Parti'nin yükselen değerlerini daha da uçlara taşıyarak gücümüzün ne olduğunu dosta ve düşmana ispat etmek mecburiyetindeyiz.

Bu kongre bu salonda bitmeyecek, bir iktidar yolculuğuna çıkmalıyız. 

Yasa dışı sığınmacılar ve göç nedeniyle büyük bir demografik tehditle karşı karşıya kaldık. Erkler birbirine karıştı, yasama-yürütme-yargı ortadan kalktı yerine Recep Tayyip Erdoğan konuldu. Ona karşı mücadele boynumuzun borcu oldu. 

Türk Bayrağı'na ve İstiklal Marşı'na saygısızlık edenlerle İYİ Parti'nin yan yana gelebilmesi mümkün değildir. 

Diğer adayların benden farklı düşündüklerini zannetmiyorum ama birleşmemiz lazım ben o birleştirmeyi yapmak için aday oldum.

Erdoğan hükümeti Lozan'ın tartışmaya açılmasına dayanak oluşturmaya çalışıyor.

Bu mücadele salonlarda verilecek bir mücadele değildir. Sizlere yalvarıyorum, Allah rızası için diyorum; Tayyip Erdoğan'la Türkiye'nin meydanlarında hesaplaşmak istiyorum. Bana o fırsatı verin.

Akşener'i tartışmaya açmak İYİ Parti'yi tartışmaya açmak anlamına gelecektir, adayların hiçbirinin böyle bir niyeti yoktur. Biz birbirimize kefil insanlarız Allah şahidimdir ki ben bu salondan Koray Aydın'ın, Tolga Akalın'ın kolunda çıkacağım. 

Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın büyük Türk milleti, yaşasın Türk devleti... Ne mutlu Türk'üm diyene!

Dervişoğlu konuşması sonrasında diğer adayları da selamladı. 

Akalın: Bugün Eski Türkiye'nin Yani Tayyip Erdoğan Türkiye'sinin Son Günü

İkinci konuşmayı Tolga Akalın yapacak. 

Konuşmasına "Bugünleri gösteren Allah'a şükürler olsun" diye başlayan Akalın'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

Bugün eski Türkiye'nin yani Tayyip Erdoğan Türkiye'sinin son günü, Türk milliyetçilerinin iktidara yürüyüşünün ilk günü.

MHP'deyken ne istedik? Türk milliyetçilerinin iktidarını istedik ve bu kapsamda bir yürüyüş başlattık. 8 yıllık bir siyasi hareketin lideri, partimizin kurucu genel başkanı hem bizlerin hem Türkiye'nin ablası olan Meral Akşener her birimize çok muazzam katkılar yaptı. Ben huzularınızda kendilerine saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum. 

Erdoğan bir şovalye değildir, bir alp değildir. Bir pusucudur. Ancak muhalefetine pusu kurarak iktidarını yürütür. 

Erdoğan'ın bitiremediği tek hareket iyiler ve cesurlar hareketi oldu. Gemerek ve Tosya'yla o yürüyüşü durdurabileceklerini düşündüler ancak o kutlu yürüyüş bugünlere geldi. 

Merkez siyaset yapıyorsanız ve merkezden iktidara yürümek istiyorsanız. Türk milletine 3 konuda mesaj vermeniz lazım. Güvenlik, özgürlükler ve hukuk, refah alanında mesaj vermeniz gerekiyor. 

İYİ Parti'nin milliyetçiliği güvenlik alanına, demokratlığı özgürlük ve hukuk alanına, kalkınmacılığı da refah alanına tekabül eder.

Bizim milliyetçiliğimizin geçmişteki otoriter milliyetçilikten önemli bir farkı vardır. Bizim milliyetçiliğimiz kaygı değil fayda üreten bir milliyetçiliktir. 

Erdoğan iktidarı 22 yıllık iktidarın sonunda Türk milletini aldığınız günden daha kötü ekonomik ve siyasi koşullarla karşı karşıya bıraktı. Cumhuriyet her şeyden önce kimsesizlerin kimsesidir. 

Gazi daha 1905'te Ali Fuat Bey'e diyor ki "Dava çöken bir imparatorluktan yeni bir cumhuriyet kurabilme davasıdır." bugünkü dava Türk çağı açmak suretiyle Türkiye'yi dünya devleti yapmaktır. 

Erdoğan bu ülkede sadece Türk olamadı. Milli kimlik bunalımındaki bir cumhurbaşkanı bu ülkenin geleceğine bir tehdittir. Türk milliyetçileri bu tehdidi bertaraf etmek zorundadır.

İYİ Parti, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasının ilk dört maddesini müzakare edecek bir masanın öznesi olmayacaktır. 

Bizim için iktidar ellerimizin ucunda ve önümüzde duruyor. Asıl bugünden çalışmaya başlamamız lazım gereken şey bir devlet restorasyonudur. 

6,5 yılda gönül köprülerimiz zedelendi, bu köprüleri tamir etmek zorundayız. Hareketimizin 3 temel döneme ihtiyacı var. Yıl sonuna kadarki dönem gönül köprülerinin yeniden tesis edilmesi gereken dönemdir. Genel Başkan olursam 81 ilde bu gönül köprülerini tesis edeceğim. 15 Mayıs 2016'da TOMA'lara bizimle direnen arkadaşlarımızı da aramıza çağıracağım.

Sorunlarımızın çoğu kurumsallaşmamamızdan kaynaklanıyor. Bizim kurumsallaşmayı çözmemiz gerekiyor. İktidarın dilini oluşturabilmek için yan kuruluşlara da ihtiyacımız var. 

Bugün burada on binlerce insanla Genel Başkanımızı uğurlamamız gerekiyordu. Ne yazık ki komitemiz böyle bir karar aldı. Siyasi hayatına 100 bin kişiyle başlamış bir hareket bugün burada 3 bin kişiyle kongre yapmamalıydı. Ben hayatı boyunca protokol adamı olmayı becerebilmiş bir adam değilim. Benim siyasette protokol makamım milletin ve dava arkadaşlarımın sinesidir.

Bugün geldiğimiz noktada ben 1969'da MHP'ye üye olmuş sonra İYİ Parti'ye oy vermiş Süleyman hocaya biz bu işi başaramadık diyemeyiz. 

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi de demografik göç mühendisliğidir. Göç daha önce Roma'yı yıktı, bizi de affetmezler. 

Bana elinizi uzatın, Türkiye Cumhuriyeti'ni en geç 2028 yılında birlikte yöneteceğiz. 

Tolga Akalın konuşmasını "Bozkurt Tolga" sloganları eşliğinde bitirdi. 

Koray Aydın: Bu İktidarı Türk Milletinin Yakasından Söküp Atacağız

Üçünkü konuşmacı Koray Aydın oldu. Koray Aydın'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

Bu iktidar ve ucube sistem ülkenin dış borcunu tam 500 milyara çıkarttı. Milleti yoksulluğa mahkum etti. Faiz sebep, enflasyon sonuç safsatasıyla milleti yoksulluğa mahkum etti. 

Bu iktidar yandaşlarını zengin ederken milleti ucuz et kuyruğuna girmeye mahkum etti. Bu iktidar liyakati değil yandaşlığı önceleyerek gençlerin hayallerini çaldı. Gençlerimize giderlerse gitsinler dedi. Bu iktidar yüce dinimiz İslam'ı kirli siyasetine alet etti. Yanlış ekonomi politikalarını nas var nas diyerek perdelemeye çalıştı. Bu iktidar ve ucube sistem dış politikayı iç politikanın malzemesi yaptı. Kendi kolduğunu ülkenin kaderine tercih etti.

 Bu iktidar ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün yurtta barış dünyada barış ilkesinden uzaklaşarak ülkeyi bir sığınmacı kampına dönüştürdü. Bu iktidar sokaklarımızı huzursuz, geleceğimizi güvensiz kıldı. Namusumuz olan hudutlarımızı da kevgire döndürdü. Türk vatandaşlığını pazar malı gibi sattı. "Hudut namustur" diyen gençlerimizi tutuklatırken terörist başı Apo'nun posterlerini serbest bıraktı. Bu iktidarı Türk milletinin yakasından söküp atacağız.  

Ne oldu da oyu yüzde 20'lerle anılan İYİ Parti yüzde 4'lere düştü? Toplumun sesine kulak tıkayarak siyaset yapılmaz, kısaca millete rağmen siyaset yapılmaz. Seçim sonuçlarından çıkartmamız gereken ilk ders budur. Genel başkanımız bu durumun farkındadır. Kendisinin aday olmaması demokratik bir olgunluktur. Sıra iyilerdedir. Sizleri sadece İYİ Parti'nin genel başkanını belirleyecek delegeler olarak değil, Türkiye'nin kuruluşundaki ruhu temsil eden kişiler olarak görüyorum. 

Teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanarak sizlerin fikrine her an başvuracağız. Kritik politikalar belirlenmesinde sizin görüşünü alacağız. Asla ve asla size rağmen bir adım atmayacağız. 

Teşkilat seyirci değildir. 

İYİ Parti sayesinde ilk kez muhalefet iktidarı sandıkta yenilgiye uğrattı. İYİ Parti sayesinde ilk kez 2023 seçimlerinde muhalefet için bir iktidar fırsatı doğdu. Ama üzülerek ifade ederim ki binbir emek ve çabayla Türk milletine sunulan bu fırsat Altılı Masa süreci sonucunda heba edildi.

1 milyon üye hedefine yeniden ulaşacağız. 

İYİ Parti milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı kimliğiyle Türk milletine umut olmalıdır. Milliyetçilik ve demokrasi ikiz kardeştir. 

Bizim milliyetçiliğimiz gönül rahatlığıyle harçlık veren babaların ve sofralarına ne koyacağını düşünmeyen annelerin milliyetçiliğidir. Milliyetçiliğimiz milli bir merkezi inşa etmek içindir. Farklı siyasi partilerde yer almış olan herkesin, siyasete ilk kez adımını atacak olan herkesin toplanma merkezi yeniden İYİ Parti olacaktır. Milletimizi nher kesimi ile kuracağımız bağ ile herkese bunu göstereceğiz. Hep birlikte yeniden "Söz milletindir" diyeceğiz.

İyiler ve cesurlar hareketi olarak kendini tanımlayan bizler hürriyete aşık olan insanlarız. Antidemokratik düzenlemelere tahammül edemeyiz. Ne partimizde ne ülkemizde antidemokratik düzenlemeleri onaylarız. Antidemokratik olarak değerlendirilen tüm maddeler gözden geçirilecek ve yeniden düzenlenecektir. 

Anayasanın ilk dört maddesi ve Türk milleti tanımı kırmızı çizgimizdir. Türklüğü ve ve Türkçeyi hedef alanların karşısında, Atatürk'ü hedef alanların karşısında dimdik duracağız. Millet tektir, adı da Türk'tür.

Önceliğimiz gençlerimizin ana kademede yer almasıdır ama güçlü bir gençlik kolları da olmazsa olmazdır. İYİ Parti güçlü bir gençlik kollarına yeniden sahip olacaktır. Siyasette nesil değişiminin önünü sonuna kadar açacağız. Bu kapılardan coşkuyla girecek liyakatli genç kardeşlerimiz herhangi birinin yakını oldukları için değil hak ettikleri için makam alacaklar. 

Önceliğimiz kadın temsilinin yüksek olduğu bir İYİ Parti'dir. Teşkilatlarımıza güç katacak kuvvetli bir kadın kolu yapılanmasını da en kısa zamanda oluşturacağız. Bir kadın kolları genel başkanımız olacak. İYİ Parti, kadınların destek verdiği, güç kattığı bir hareket olarak yoluna devam edecektir. 

Hızla gelişen teknoloji siyasette dijitalleşme konusunu ortaya çıkartmıştır. İYİ Parti'de dijital dönüşümü gerçekleştirecek karar alma süreçlerini de güçlü bir şekilde dahil edeceğiz. İlk olarak kapsamlı bir mobil uygulama oluşturacağız. 

Partiyi toparlamak için gerekli bilgi, birikim ve azmi kendimde görüyorum. Çünkü arkamda sizler varsınız. Kendime biçtiğim görev rahmetli Türkeş Bey'den ne gördüysem odur. 

Partimiz kısa sürede toparlanacak, gençlerle idare edilecek ve iktidara taşınacaktır. Atatürk'ün cumhuriyeti gençlere emanet ettiği gibi İYİ Parti'yi de gençlere emanet edeceğiz. 

Kodaz: Maalesef Partimizde Birçok Farklı Ses Susturulmuştur

Dördüncü konuşmayı tek kadın aday olarak seçime katılan Günay Kodaz yapacak.

Kodaz partide birçok farklı sesin susturulduğunu, tek kadın aday olarak kendisinin adaylığının engellenmeye çalışıldığını iddia etti. Kodaz'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

31 Mart seçimleri kimseyi memnun etmemiştir. 

Maalesef partimizde birçok farklı ses susturulmuştur. Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım.

Partimizde kararlar ortak akılla alınacaktır. Kararlar ortak akıl yerine birkaç kişiyle alınırsa hezimete uğranacağını da gördük. Genel Merkeze gelip de umut bulmayı düşünenler hep üzülerek döndü.

Çok emektar kırıldı, çok emektar küstürüldü. Gönül, gönül kırılarak değil gönül verilerek alınır. Sizlerin gönüllerini kırmayacak bir yönetim vadediyorum. 

Partimizde mutlaka emek, liyakat, bilgi, istişare, çalışkanlık, sözünde durma hakim olmalıdır. Bu ülkede AKP'nin yaygınlaştırdığı biat kültürüne karşı kurulmuş bir partiyiz. Eleştirdiğimize benzememeliyiz. 

Delegeler Oy Kullanmaya Başladı

İYİ Parti delegeleri oy kullanmaya başladı.

İYİ Parti Genel Başkanlık seçimlerinde ilk tur seçimleri sona erdi. Adayların oy sayılarının birbirlerine yakın olduğu belirtilirken sonuçların sisteme girildikten sonra ilan edilmesi bekleniyor.

İlk Tur Sonuçları Belli Oldu

İYİ Parti Genel Başkanlık seçimlerinde ilk tur sonuçları belli oldu.

Koray Aydın: 472

Müsavat Dervişoğlu: 378

Tolga Akalın: 319

İYİ Parti Genel Başkanlık Seçimlerinde İkinci Turda Dört Aday Yeniden Yarışacak

654 delegenin oyunu alan genel başkan seçilecek, adaylar salt çoğunluğu sağlayamazsa en çok oyu alan iki aday üçüncü turda yarışacak.

Tolga Akalın Seçimden Çekildi

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Tolga Akalın seçimden çekildi. Akalın kimseyi işaret etmeyip kararı delegeye bıraktı. 

İYİ Parti'nin Yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Oldu

Üçüncü tur sonucunda İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı oyla Müsavat Dervişoğlu olurken Koray Aydın oy aldı. 

Dervişoğlu, Koray Aydın ve Tolga Akalın'la kucaklaştı. Dervişoğlu birlik mesajı verdi.

iyi parti iyi parti kurultayı kurultay