Çavuşoğlu 4 Maddede Hemen Hemen Anlaşıldığını Açıkladı: Ukrayna NATO Üyeliğinden Vazgeçebilir

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'nın "ilk dört maddede hemen hemen anlaştığını" açıkladı.

Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Önemli konularda, kritik konularda her iki tarafın pozisyonlarında da bir yakınlaşma var. Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz. Bazı konularda kararın liderler düzeyinde verilmesi gerekiyor" dedi.

Ateşkes için umutlu olduğunu belirten Çavuşoğlu, liderler arasında açık kanallar bulunduğunu belirtti. Ahmet Hakan'ın "Putin ve Zelenskiy bir araya gelir mi?" şeklindeki sorusuna ise Çavuşoğlu, "Barış olacaksa, anlaşma olacaksa mutlaka bir araya gelecekler. Bu olasılığı dışlamıyorlar. Bir araya gelmeleri konusunda olumsuz bir tutumları yok" yanıtını verdi.

İlk Madde Ukrayna'nın NATO Üyeliğinden Vazgeçmesi

Ahmet Hakan'ın Cumhurbaşkanlığı İbrahim Kalın'ın açıklamasından aktardığına göre müzakerelerde görüşülen altı madde arasında "Ukrayna’nın tarafsızlığı... Yani NATO üyeliğinden vazgeçilmesi, silahsızlanma ve karşılıklı güvenlik güvencelerinin verilmesi, Rus tarafının 'Nazilikten arındırma' dediği süreç, Ukrayna’da Rusçanın yaygın kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması, Donbass'ın statüsü ve Kırım'ın statüsü"  bulunuyor. 

Mevlüt Çavuşoğlu dışişleri bakanı 4 madde rusya ukrayna hemen hemen anlaşıldığını açıkladı nato üyeliği vazgeçebilir