Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Blinken İle Görüştü

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu ile Blinken arasında yapılan görüşmede Afganistan'daki gelişmelerin konuşulduğu belirtildi. Çavuşoğlu'nun bunun yanında Hırvat Dışişleri Bakanı ile görüştüğü öğrenildi.

ABD Kabil'deki personelinin tahliyesi için 6 bin asker gönderdi. Bununla birlikte Kabil'deki Türk askerlerinin durumuna ilişkin bir açıklama halen yapılmadı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli Kabil'deki Türk askerlerinin geri çekilmesine yönelik çağrılara ilişkin olarak Türkiye’nin Afganistan’daki varlığı meşrudur, dostanedir, barışçıdır, bu ülkenin istikrar ve güvenliğine destek mahiyetlidir. Bu nedenle askeri unsurlarımızın Afganistan’ı terki düşünülemeyecektir" demişti.

NATO ve ABD güçlerinin ülkeyi terk etmeye başlamasıyla birlikte Kabil hükümetine karşı gücü süratle ele geçiren Taliban güçleri ülkedeki 34 vilayet merkezinin 31'ini kısa sürede ele geçirdi.

Başkent Kabil'in kuşatılmasının ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçması nedeniyle Afgan Ulusal Ordusu Taliban'a direniş göstermedi ve başkent Kabil aynı gün düştü.

Sonrasında ise Taliban'dan yapılan açıklamada Afganistan İslam Emirliği'nin ilan edileceği kaydedildi.

Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Blinken İle Görüştü