Çavuşoğlu: Biz Taliban'ı Kabil'e Girmeden Türkiye'ye Davet Etmiştik

TAKİP ET

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu Afganistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Taliban Kabil’e girmeden önce biz Taliban’ın siyasi kanadını Türkiye’ye davet etmiştik" diyen Çavuşoğlu, "Biliyorsunuz havalimanı ile ilgili farklı görüşleri vardı ama bu gelişmeler oldu. Değişik kanallardan iletişimimiz var gerek Kabil’de gerekse Doha’da temaslarımız var şu anda, olması da lazım" diyerek Taliban'la ilgili daha önceki açıklamalarını teyit etti.

Şu anda başka ülkelerin vatandaşların tahliyesine yardımcı olunduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Birçok bakanla görüşüp durumu değerlendiriyoruz. Birçok ülke bize başvuruyor. Çok sayıda ülke oradaki sivil vatandaşını, askerini, diplomatik misyonunu tahliye ediyor. Biz orada çok yardımcı oluyoruz. Türkiye’nin rolünden çok memnunlar" diye konuştu.

Afganistan'ın Taliban tarafından ele geçirilmesine ilişkin "Önce hükümetin nasıl kurulacağını görmemiz lazım" diyen Çavuşoğlu, Bu konuda tutumlarımız ve vereceğimiz mesajlar aynı olsun diye tüm ülkelerle görüşüyoruz. Birçok ülke ile görüşüyoruz şu anda. 'Kapsayıcı bir hükümet kuracağız' diyorlar, gerçekten kapsayıcı bir hükümet kurulacak mı, kurulmayacak mı, bunları görmemiz lazım. Ayrıca uluslararası camia ile birlikte hareket edeceğiz, şu anda görüştüğümüz Amerika Birleşik Devletleri’nden Rusya’sına, Çin’e kadar herkes ile hemfikiriz. Uluslararası toplumla birlikte hareket edip birlikte koordine etmeniz lazım, şu anda önceden bir karar vermek doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

 

Çavuşoğlu Biz Taliban'ı Kabil'e Girmeden Türkiye'ye Davet Etmiştik