Çavuşoğlu: Geçen ABD'deydik, Akaryakıta Bir Günde 18 Cent Zam Geldi

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tüm dünyada enflasyonun zirvede olduğunu iddia etti.

Eskişehir'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tüm dünyada enflasyon olduğunu belirterek Türkiye'deki durumu dünyayla kıyasladı.

"Bugün dünyada büyük bir enflasyon var. 50 yılda görülmemiş enflasyon" diyen Çavuşoğlu, "Geçen ABD’deydik. Gittiğim gün akaryakıta pompada 18 cent bir günde zam geldi. Amerikalılar Amerika'daki zam nasıl anlatıyor biliyor musunuz? Bir müzayede açık arttırmada fiyatlar sürekli arttıran var mı? İşte beş, on, on beş, on beş, yirmi falan. Artık böyle espriye dökmüşler artış fiyatını. Yani biz ondan mutlu olduğumuz için değil ama tüm dünyada hiç görülmemiş, 50 yıldır görülmemiş, 40 yıldır görülmemiş bir fiyat artışları var" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun söylediğinin aksine Türkiye'deki fiyat artışları Avrupa ülkeleri ve ABD'nin çok üzerinde. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar Türkiye'de benzinin litre fiyatı 8 liranın altında, motorinin litre fiyatı ise yaklaşık 7 lira seviyesindeydi. Şimdilerde ise benzin ve motorin fiyatları 26 lira seviyesinde ve arka arkaya zamlar gelmeye devam ediyor.

ABD'de enflasyon Nisan ayı rakamlarına göre yıllık yüzde 8,3 seviyesinde. Türkiye'de ise ENAGrup'un Mayıs ayı rakamlarına göre yüzde 150'nin üzerinde, TÜİK rakamlarına göre ise yaklaşık yüzde 70. Bugün açıklanacak Mayıs ayı enflasyon rakamlarının daha da yüksek olması bekleniyor.

Avrupa ülkelerinin enflasyon grafiği şu şekilde:

bakan dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu akaryakıta 18 cent zam abd enflasyon dünya