Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'yı NATO Konusunda Ayrı Tuttu: İsveç'e Güvensizliğimiz Ortada

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında açıklama yaptı.

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya katılmak üzere başvuru yapmaya hazırlanıyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, kısa bir süre içinde başvuruyu yapacaklarını duyurdu.

Finlandiya NATO'ya Resmen Başvuruyor


Fin Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye'nin endişeleri konusunda gerekirse Erdoğan'la görüşebileceklerini söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'ya katılmak isteyen Finlandiya ve İsveç'in terör örgütlerine verdikleri desteği kanıtlarıyla birlikte anlattıklarını söyledi.

"Tutumumuz Gayet Net"

Bilhassa İsveç'in Kürtçü terör örgütü PKK/YPG'ye silah yardımlarının açıkça dile getirildiğini belirten Çavuşoğlu, "Bizim tutumumuz gayet açık ve net. Olumsuz tavrımız açıkça iki aday ülkenin teröre verdiği somut desteklerle alakalı. İsveç Dışişleri Bakanından yapıcı bir tutum gelmiyor. Tam tersine provoke edici açıklamalara devam ediyor. Finlandiya Dışişleri Bakanı daha gerçekçi bir tavır takınıyor" dedi.

İki ülkenin dışişleri bakanlarıyla yaptıkları görüşmede her iki ülkenin de PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini söylediğini belirten Çavuşoğlu, iki ülkenin güvenlik garantileri vermesi gerektiğini, bunun diğer müttefikler için de geçerli olduğunu vurguladı.

"Özellikle İsveç'le İlgili"

Aday ülkelerin ittifaka katıldıktan sonra eski politikalarına dönüp dönmeyeceklerinin garantisi olmadığını belirten Çavuşoğlu "Bir kere tüm bu yaptıklarından sonra halkımız güvenmiyor. Bunu özellikle İsveç için söylüyorum. Burada kesin güvenlik garantilerinin olması lazım ve bu sadece bu iki aday için de geçerli değil, müttefikler için de geçerli ve terör örgütlerine desteği kesinlikle sonlandırmaları gerekiyor. Türkiye gibi bir müttefike yönelik savunma sanayileri kısıtlaması ya da ihracat izinleriyle ilgili yasakların da kesinlikle kalkması lazım. Bunu bu süreçte pazarlık unsuru olarak söylemiyorum, müttefikliğin gereği olarak söylüyorum ama bu iki ülke ile ilgili güvensizlik ve endişe ortada. Özellikle de İsveç'le ilgili" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan Finlandiya'nın NATO Adımına İlişkin Açıklama: Olumlu Bir Düşünce İçinde Değiliz

çavuşoğlu isveç finlandiya nato konusunda ayrı tuttu güvensizliğimiz ortada