Çavuşoğlu: Kırım'ın Yasa Dışı İlhakını Tanımayacağız

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımayacaklarına ilişkin açıklama yaptı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 28. Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım'ın Ruslar tarafından yasa dışı ilhakının asla tanınmayacağının altını çizdi.

"Güney Kafkasya’da kalıcı barış için bir fırsat penceresi var" diyen Çavuşoğlu, "Minsk Grubu Eşbaşkanları da grubun daimi üyeleriyle birlikte yeni gerçeklere dayalı olarak katkılarda bulunabilirler. Ukrayna’daki krizler diplomasi ile çözülmelidir. Minsk anlaşması ve uluslararası hukuka uygunluk önemlidir" ifadelerini kullandı.

Tatarların İnsan Hakları İhlallerinden Endişeliyiz

"Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımayacağız. Kırımlıların ve Tatarların insan hakları ihlallerinden de endişe duyuyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Gürcistan ve Moldova’da barışçıl ve sürdürülebilir çözüm çabalarını desteklemeye devam etmeliyiz. Değişen güvenlik ortamında arabuluculuk çalışmalarımızı da sonuç odaklı bir yaklaşımla benimsememiz gerekiyor. Bunun için Finlandiya ve İsviçre ile eş başkanlık yaptığımız Arabuluculuk Dostları Grubu’ndan istifade etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim, Rusların Kırım'ı 2014 yılında işgal etmesinden bu yana sürüyor. Bölgede birçok insan hakları ihlallerine imza atan Rusya'nın Kırım'daki yasa dışı ilhakından bu yana bölgenin asli ahalisi olan Kırım Tatar Türklerine yönelik ciddi bir sindirme politikası uygulanıyor.

mevlüt çavuşoğlu kırımın yasadışı ilhakını asla tanımayacağız