Çavuşoğlu Moskova'da: Krizin Barışçıl Çözümü İçin Çaba Sarf Edeceğiz

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüşmek üzere Moskova'ya gitti.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal girişimin ardından birçok Batı ülkesi Rusya'ya yönelik ciddi yaptırımlar getirdi. Yaptırımlar ve savaşın getirdiği ekonomik yük nedeniyle zaten ciddi bir ekonomik buhran içerisinde olan Türkiye, savaşı durdurmaya yönelik girişimlere başladı.

Geçtiğimiz günlerde Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'yı bir araya getirdikten sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'ya hareket etti.

Çavuşoğlu: Türkiye Net Tutum Sergiledi

Savaşın 21. gününde Moskova'ya gelen Çavuşoğlu, görüşmelerin öncesinde yaptığı açıklamada "Türkiye, Rusya-Ukrayna krizinde başından beri net bir tutum sergilemiştir. Dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak Rusya-Ukrayna arasında dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük" dedi.

Diplomasinin bu dönemde daha önemli hale geldiğini belirten Çavuşoğlu, Lavrov'a Antalya Diplomasi Forumu'na geldiği ve üçlü görüşmeye katıldığı için teşekkür etti.

"Krizin Barışçıl Çözümü için Çaba Sarf Edeceğiz"

Çavuşoğlu görüşme öncesinde  yaptığı açıklamada "Bu krizin barışçıl şekilde sonuçlanması için çaba sarf edeceğiz. Dürüst bir arabuluculuk rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi'ni uygulayacağımızı açıkça söyledik" dedi.

"4 tane Rus gemisinin geçmemesi yönündeki kararınızı memnuniyetle karşıladım" diyen Çavuşoğlu, "Bugüne kadar ikili ilişkilerimizin yanında bir sürü zor dosyada Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalarımız çerçevesinde bir masa etrafındayız. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Güveniniz için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

mevlüt çavuşoğlu moskova rusya sergey lavrov türkiye dışişleri bakanı ukrayna müzakere görüşme