Çavuşoğlu'ndan ABD'nin F-16 Kararına İlk Yorum

TAKİP ET

AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakılmasına yönelik, "ABD'nin bu adımını olumlu karşılıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD Kongresi'ne dün Türkiye’ye F-16 tipi savaş uçağı satışının ABD çıkarlarına hizmet edeceğini belirten bir tavsiye mektubu gönderildi.

ABD'den S-400 Açıklaması: Türkiye F-35 Programından Çıkartılarak Gereken Bedeli Ödedi


Mektupta, “F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO’nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir. Türkiye S-400 konusunda F-35 programından çıkartılarak gereken bedeli ödedi." ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye F-16 satışına yeşil ışık yakılmasına yönelik, “ABD’nin bu adımını olumlu karşılıyoruz” dedi.


"Bölgedeki Kötü Niyetli Hareketler İçin Önemli Bir Caydırıcı"


Mektupta, aynı zamanda Türkiye'nin Ukrayna'ya olan desteği ve savunma bağları, “bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydırıcı” olarak nitelendirildi.

Mektupta, “Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret bağlarının, ABD ulusal güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı birliği ve çıkarları için de gerekli olduğuna inanıyor. Türkiye-ABD ilişkileri gergin ama Türkiye S-400 alımından dolayı F-35 programından çıkartılarak gereken bedeli ödedi” ifadeleri kullanıldı.,

Dışişleri Bakanlığı'ndan önerilen F16 satışı için Kongre'nin onayının gerektiği belirtildi.

Mektupta, ABD'den Türkiye'ye F16 satışı için herhangi bir güvence veya zaman çizelgesi sunulmadı.

çavuşoğlu nato abd f-16 f-35 s-400 abd kongresi f-16 kararı Mevlüt Çavuşoğlu