Çavuşoğlu'ndan NATO Açıklaması: Atlantik Güvenliğinin Temel Unsuru Olarak Kalmalı

TAKİP ET

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Güvenlik Akademisi'ne çevrimiçi olarak katılan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gündemi değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Güvenlik Akademisi'ne çevrimiçi olarak katıldı.

NATO'ya ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “NATO, Avrupa Atlantik güvenliğinin temel unsuru olarak kalmalıdır. Bazı ülkelerce Avrupa Birliği’nin NATO’ya alternatif olarak sunulması çabaları var. Bu yapıcı ve gerçekçi bir yaklaşım değil. Transatlantik güvenliğinin bölünmezliği temel ilkemizdir” dedi.


Rusya-Ukrayna Gerginliği


Rusya ve Ukrayna-NATO arasındaki gerginliğe değinen Çavuşoğlu, “Rusya’yla kapsamlı ilişkilerimiz var diye ilkelerimizi ve Ukrayna’yla yakın ilişkilerimizi yok sayacak değiliz. Bunun gibi çok sayıda zorlu denklemde zamanın ruhunu ve milli güvenliğimiz ne gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Bu zor bir iş ancak diplomasi de bunun için var” açıklamasında bulundu.

NATO hakkında da konuşan Çavuşoğlu, NATO’nun bir dönüşüm içerisinde olduğunu ve kendisini yeni gelişmelere adapte etmeye çalıştığını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu: 

“NATO 2030 sürecinde siyasi boyutun güçlendirilmesine odaklandırılıyor. Biz de NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip NATO hareket ve misyonlarını en fazla katkı sağlayan beşinci ülke olarak bu çalışmalarda aktif bir rol üstleniyoruz. Yaz aylarında Madrid Zirvesinde kabul edilecek stratejik konseptin yazımına önemli katkılar yapıyoruz. NATO 2030 Uzmanlar Grubunda emekli Büyükelçi Tacan İldem de görev aldı. NATO Avrupa Atlantik güvenliğinin temel unsuru olarak kalmalıdır. Bazı ülkelerce Avrupa Birliği’nin NATO’ya alternatif olarak sunulması çabaları var. Bu yapıcı ve gerçekçi bir yaklaşım değil. Transatlantik güvenliğinin bölünmezliği temel ilkemizdir."

 

çavuşoğlu nato rusya ukrayna