Çavuşoğlu: Türkiye 'Tek Çin' İlkesine Bağlıdır

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'ye, Türkiye ziyareti sırasında Türkiye'nin "tek Çin" ilkesine bağlılığını vurguladı.

Perşembe günü Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Mevlüt Çavuşoğlu'nun görüşmesinin detayları basına servis edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi arasındaki görüşmede aşı, Doğu Türkistan (Uygur bölgesi) ve 'Tek Çin' gibi başlıkların öne çıktığı belirtildi.

Pekin yönetiminin resmi yayın organı Global Times, görüşmeye ilişkin "bazı ülkelerin Covid-19 aşı işbirliğini siyasallaştırma girişimlerine karşı çıkılırken, pandemiyle mücadelede işbirliğini sürdürme sözü verildi" yorumunu yaptı. Global Times'ın aktardığına göre, Wang Yi, Çin'in Türkiye'nin Çin virüsüyle mücadelesini tam bir zafer elde edene kadar desteklemeye devam edeceğini ifade etti. Wang Yi, Çin virüsü salgınına karşı ortak mücadele yoluyla Çin-Türkiye geleneksel dostluğunun daha da sağlamlaşacağına inandığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı, "bazı güçlerin aşı işbirliğini siyasallaştırmaya çalıştığını ve ona etiketler uydurduğunu, bunun salgına karşı küresel mücadeleyi baltaladığını ve tüm uluslar tarafından reddedilmesi gerektiğini" söylerken, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ysa, Türkiye'nin Çin'le aşı işbirliğini derinleştirmeyi beklediğini dile getirdi.

"Türkiye 'Tek Çin' İlkesine Bağlıdır"

Çin Dışişleri Bakanı, Doğu Türkistan ile ilgili sorunların özünün "terörizm ve ayrılıkçılıkla mücadele olduğunu" söylerken, Çavuşoğlu, bu açıklamayla ilgili, Türkiye'nin her zaman "Tek Çin İlkesi"ne bağlı kaldığını ve Türkiye-Çin stratejik işbirliği bağlarını artırmaya kararlı olduğunu ifade etti.

Türkiye topraklarında Çin'e karşı her türlü "şiddetli eylemi" engelleyeceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, aynı zamanda Çin karşıtı hiçbir eyleme karışmayacaklarını da beyan etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Çin ile büyük projelerin uygulanmasında işbirliğini güçlendirmeyi, Orta Koridor Girişimi'nin Çin'in Bir Kuşak Bir Yol Girişimi ile ilişkisini derinleştirmeyi, Çin'e ihracatı artırma ve alışverişi genişletmeyi umduklarını söyledi ve Orta Doğu'da barış ve istikrar için Çin'in girişimlerini övdü.

Çavuşoğlu, ayrıca, Türkiye'nin bölgesel konularda Çin ile iletişimini ve koordinasyonunu geliştirileceğinin de sözünü verdi.

mevlüt çavuşoğlu tek çin ilkesi bağlıdır bağlı türkiye wang yi dışişleri bakanı çin dışişleri bakanı görüşme açıklama global times aktardı bildirdi bir kuşak bir yol proje orta doğu istikrar çin teşekkür b