Çavuşoğlu: TÜRKOVAC Aşısının Önceliği Afrika

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat ile Bakanlığın Fatih Rüştü Zorlu Toplantı Salonu'nda ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, “Bizim Afrika’ya yaklaşımımız Afrika’nın sorunlarına Afrikalı çözümler bulmalı ilkesine dayanıyor. Kalkınma çabalarına destek olmayı, aramızdaki kültürel, ticari ilişkileri artırmayı hedefliyoruz” dedi.
 

"TÜRKOVAC Aşısının Önceliği Afrika"


TÜRKOVAC aşısı hazır olduğunda aşının öncelikli olarak Afrika ile paylaşılacağını söyleyen Çavuşoğlu, “Diğer aşıya ulaşamayan ülkelere de aynı şekilde en az gelişmiş ülkelere de bu aşının ulaşılması için gayret sarf edeceğiz. En son BioNTech firmasıyla Afrika ülkelerinin, Ruanda’nın Afrika’da ortak üretim yapma çalışmalarında bizde arabuluculuk yaptık destek verdik. İnşallah Uğur Şahin hocamızla beraber yapılan görüşmelerin olumlu neticelenir. Biz de Türkiye olarak buna katkı sağlamaya hazırız” dedi.

"Projelerin Toplam Değeri 70 Milyar Dolar"


Çavuşoğlu, Türk firmalarının Afrika ülkelerinde aktif olduğunu belirterek, “Bugün firmalarımızın hayata geçirdiği projelerin toplam değeri 70 milyar doları geçti. Farklı ülkelerde gerçekten iş insanlarımız çok önemli projeleri hayata geçiriyorlar ve gururumuz oluyorlar. Kurumlarımız, sivil toplumumuz ve iş dünyamızla kıtanın her noktasında kalkınma faaliyetlerini destekliyoruz. Afrika kıtasıyla toplam ticaretimiz 2003 yılında 5.4 milyar dolardı. Bugün ise 25 milyar doların üstünde. Pandemiye rağmen bu rakam artıyor. Hedefimiz 50 milyar dolara ulaşmaktır. Bu yönde Afrika ülkeleriyle ve Afrika Birliği ile çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Afrika TÜRKOVAC