Çavuşoğlu ve Baerbock Arasında 'Osman Kavala' Tartışması

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock arasında Osman Kavala gerilimi yaşandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapmayı planladığı operasyona karşı çıkarken, Osman Kavala konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara uyulmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Terör örgütlerine kucak açılmasının müttefiklik ruhuyla bağdaşmayacağını vurgulamak isterim” dedi. Bakan Çavuşoğlu, AİHM konusunda Yunanistan’ın 14, Almanya’nın ise 6 yıldır mahkeme kararlarını uygulamadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, ayrıca Osman Kavala’nın Avrupa tarafından fonlandığını ve Türkiye’ye karşı kullanıldığını öne sürdü. Bakan Çavuşoğlu, “AİHM kararlarını Yunanistan’a hatırlatmazken niye sürekli Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz? Çünkü Kavala’yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

Yunanistan’dan geldi, 14 yıldır uygulanmayan kararları anlatsa saygı duyardım. Türk azınlıkların hakları uygulanmıyor. Fransa’da 11 yıldır uygulanmayan haklar var. Norveç, çocuk haklarıyla ilgili AİHM kararları uygulanmıyor. Almanya’da AİHM kararı var. Hapishanede işkenceyle ilgili. 6 yıl önce alındı. ‘Benim ülkemde uygulanmıyor’ dese saygı duyarım. AİHM’in aldığı serbest bırakma kararı uygulanmıştır. Farklı suçlamalardan ceza almıştır. İç hukuk içinde mahkemelere başvurabilir. AİHM, Türkiye’de iç hukuk yolu tükenmeden karar alıyorsa, bu siyasi bir karar olur. Bu kadar karar uygulanmazken, niye Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Kavala’yı fonluyorsunuz. destekliyorsunuz. Oylamalar olurken, ülkeleri arayıp, bazı ülkeler tehdit ettiğini söylüyorsunuz. Niye Türkiye’nin atılması isteniyor. İki yüzlülük yapmadan oturup konuşulması gerektiğini konuşmaya hazırız.

Tahran’daki buluşmayla ilgili, Türkiye’nin görüşmeden sonra tahıl ihracatı önündeki engelin kaldırılması gerektiği vurgusu yapılmasını beklerdim. Hem Putin, hem Zelenski ile diyalog sürdürmesek dengeyi nasıl kuracağız. Bu diyalogumuz, insanlığın hayrınadır. Astana formatında bir araya gelmemiz Suriye açısından önemlidir. Bizim sayemizde süreçler yürüyor. 11 yıldır Suriye’de insanlar ölüyor. Bu formatlarda bir araya gelmemiz, bölge açısından önemlidir. Her lider birbiriyle görüşebilir, icazet almak zorunda değildir.

çavuşoğlu baerbock alman dışişleri bakanı almanya osman kavala suriye