Çavuşoğlu'na 'Sekretersiniz' Eleştirisi

TAKİP ET

Bütçe görüşmeleri için Meclis'e gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, muhalefetin "Bakan değil sekretersiniz" eleştirisi ile karşılaştı.

Bütçe görüşmeleri için Meclis'e gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, muhalefetin "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Dışişleri Bakanlığı’nın bütünüyle sekretarya" döndüğü eleştirileri ile karşılaştı.

CHP adına komisyonda konuşan Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığının ve bakanlıkların ayrı politikaları olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi nedeniyle Dışişleri’nin etkin ve aktif politika üretemediğini, dış politika krizlerinin çözümünde hızlı yol alamadığını belirten Kuşoğlu’nun bu eleştirisini CHP’li İbrahim Kaboğlu genişletti. Kaboğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkanının bulunmadığına dikkat çekti.

"Bakanlıklar İşlevsiz Kaldı"

Kaboğlu, "Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkanının bütçe görüşmelerinde olmaması parlamenter sisteme dönüşün de bir göstergesidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde devlet başkanlığının politika üretim ve uygulama merkezi olduğunu biliyoruz. Bakanlıklar işlevsiz kaldı" diye konuştu.

"Bakanlıklar İcra Sekreteri Konumuna Düşmüştür"

İYİ Partili emekli büyükelçi Ahmet Kamil Erozan, Çavuşoğlu'na yönelik en sert eleştiriyi yaptı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun mecliste kendisine yöneltilen yazılı ya da sözlü soru önergelerine yanıt vermediği, meclisi "yok saydığı" mesajı veren Erozan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na "Ucube bir sistem olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde otoriter bir yönetim vardır. Bu yönetimde bakanlıklar icra sekreteri konumuna düşmüştür. Sayın Cumhurbaşkanı'nın size ihtiyacı yoktur" ifadelerini kullandı. 

Türk dış politikasında akıl ve mantığın devre dışı kaldığını savunan Erozan’ın diplomatlara "Hükümetin değil devletin memurlarısınız" diye seslenmesi ise komisyondaki AKP’lilerin tepkisine yol açtı.

Erozan, Diplomatlara Seslendi

Erozan diplomatlara seslenirken "Dışişleri Bakanlığı’nın geleneksel karar alma mekanizmalarının devre dışına çıktığı bir dönemde çekinmeyin, dik durun. Size bir talimat verildiğinde memur olarak yapacaksınız ama o talimatla ilgili dosyaya notunuzu da koyacaksınız" diye çıkıştı. Erozan’ın bu çıkışlarına AKP sıralarından "Siz öyle mi yapıyordunuz" tepkileri yükseldi.

çavuşoğlu muhalefet ahmet kamil erozan dışişleri sekreterya bakanlık dışişleri bakanlığı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bülent kuşoğlu chp akp iyi parti