Çekya Sputnik V Aşısı İncelemelerini Askıya Aldı

TAKİP ET

Çekya İlaç Düzenleme Kurumu, Rus aşısı Sputnik V'nin incelemelerini durdurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un diplomatik bir krizin neticesi olduğunu iddia ettiği olayda, üretici firmanın aşının dağıtım izni için gönderdiği belgelerin eksik olduğunu belirten Çekya İlaç Düzenleme Kurumu Direktörü İrena Storova, "Alınan belgeler kesinlikle yetersiz. Özellikle üretim veya kaliteyle ilgili veriler yetersiz. Henüz resmi bir süreç başlatılmadı, klinik test için herhangi bir talep almadık" ifadelerini kullandı.

İzin talep eden aşı üretici firmaların gönderdiği belgelerin genelde on binlerce sayfa olduğunu belirten Storova, Sputnik V üreticilerinin gönderdiği belgelerin ise yalnızca "onlarla" ifade edilebileceğini açıkladı.

İrena Storova, gönderilen belgeler üzerinden Sputnik V aşısının incelemelerinin yapıldığını ve belgelerdeki noksanlıklarla ilgili ikazların da bulunduğu raporlarının hükümete sunuldupunu belirtti.

Dünyada birçok ülke tarafından güvenilmez kabul edilerek uygulamaya alınmayan Sputnik V aşısının "en etkili aşı" olduğunu iddia eden Kremlin Sözcüsü Peskov'a göre ise askıya alma kararı Çekya'nın zararına bir hamle. 

Çekya Sputnik V Aşısı İncelemelerini Askıya Aldı