Cem Küçük: Yok Suriyeliler Yüzünden Açız, Yok Mülteciler Yüzünden Sosyoekonomik Şartlar Bozuldu

TAKİP ET

Yandaş Cem Küçük, Suriyelileri cansiperane savundu.

Politikyol'da yayımlanan Ömer Burak Tek imzalı "Sosyo-ekonomik koşullar mülteci karşıtlığını arttırıyor mu?" yazısına atıfta bulunan Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, muhalefetin "Suriyeliler yüzünden Türk vatandaşları iş bulamıyor, bu yüzden de sosyoekonomik şartlar bozuldu!.." dediğini belirterek '"İşte yazarın bam teline bastığı yer tam da burası. Ömer Burak Bey'in verilerine bakalım: 'Kayıtlı Suriyeli nüfusun il nüfusuna göre en yüksek olan bölge Gaziantep-Kilis Bölgesine bakıldığında hem işsizlik oranında hem de tarım dışı işsizlik oranında Türkiye ekonomisine benzer bir eğilim sergilediği, mültecilerin gelmesi ile bu göstergelerde bir artış yaşanmadığı veya genel eğilimin aksine bir bozulmaya neden olmadığı görülüyor.' Gördüğünüz gibi Suriyeliler yüzünden mültecilerin en yoğun yaşadığı yerlerde bile herhangi bir bozulma ya da bir artış yok" ifadelerini kullandı.

Ömer Burak Tek'in "Mültecilerin yoğun olduğu illerin SEGE sıralamasına baktığımızda nüfusa göre en çok mülteci barındıran Kilis ili 2011 SEGE sıralamasında 63’üncü sıradayken 2017 SEGE sıralamasında 62. sıraya yükselmiştir. Benzer şekilde nüfusa göre mültecinin yoğun olduğu bir diğer il olan Gaziantep’e baktığımızda her iki SEGE sıralamasında da 30. sırada bulunmaktadır. Hatay ili bu yıllar arasında 46. sıradan 39. sıraya yükselirken, Şanlıurfa her iki SEGE çalışmasında da 73. sırada yer almıştır. Bu veriler mültecilerin yoğun olduğu illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından geriye gitmediği ve mültecilerin bu illerin sosyoekonomik yapısını bozmadığını göstermektedir" dediğini aktaran Küçük yazısında şöyle devam etti:

"Bütün bunlar bize neyi gösteriyor? Çok basit: Mülteciler Türkiye ekonomisinde istihdam ve işsizlik verilerinin bozulmasına yol açmamıştır. Mültecilerin yoğun olduğu il ve bölgelerin sosyoekonomik göstergelerde diğer il ve bölgelere göre geri kalmadığı açıkça görülüyor..."

cem küçük yok suriyeliler yüzünden açız mülteciler sığınmacılar sosyoekonomik şartlar bozuldu