Cem Toker: Savaş NATO Ülkelerine Sıçrarsa Türkiye'nin Büyük Bir Kısmı Tezekle Isınır

TAKİP ET

Eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı, ekonomist Cem Toker, Rusya-Ukrayna savaşını ve bunun Türkiye'ye yansımalarını değerlendirdi.

Cem Toker, Rusya-Ukrayna savaşını Türkiye açısından değerlendirdi.

Savaşın NATO üyesi bir ülkeye sıçraması durumunda Türkiye'nin şimdikinden çok daha fazla etkileneceğini belirten Toker, "Asıl önemli sorun, bu çatışma bir kıvılcımla Ukrayna dışına sıçrarsa bir NATO ülkesini muhatap alacak, o zaman Türkiye ne yapacak?" diye sordu.

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan Toker, "5'inci Madde devreye girer mi, girmez mi, girerse ne yapacak. Esas o zaman Türkiye'nin başı ekonomik olmaktan çok siyasi ve askeri daha çok ağrıyacak" dedi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığına işaret eden Toker, sıcak çatışmanın Ukrayna dışına yayılması halinde ülkenin büyük bir enerji krizi yaşayacağını belirtti. Toker şu ifadeleri kullandı:

“NATO ülkelerinden birine saldırı halinde savaş dünyaya yayılacaktır, Türkiye enerjide dışarıya son derece bağımlı olduğu için mum yakarız, gaz yağı bulursak gaz lambası yakarız, Türkiye'nin büyük bir kısmı tezekle ısınır. Umarım sıcak çatışmaya biz girmeyiz ama NATO girdiği takdirde biz de taahhütlerimiz gereği biz de müdahalede bulunmak zorunda kalırız. O Türkiye için felaket senaryosu tabii. “


 

türkiye rusya ukrayna cem toker rusya ukrayna savaşı savaş tezek tezekle ısınırız nato