Cem Toker'den 'Ermenistan'lı F-16 Yorumu

TAKİP ET

Eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker, Türkiye'nin ABD'den talep ettiği F-16'lara ilişkin açıklama yaptı.

Kanal Serbesti'de Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik açıklama yapan eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker, ilişkilerin kötüye gittiğini ifade etti.

Kıbrıslı gazeteci Hasan Erçakıca'nın "Amerika Aralık'ta düzenlediği Demokrasi Zirvesi'ne Türkiye'yi davet etmiyor. Bunu az evvel haber aldık. Bu nasıl bir gelişme Cem Bey?" şeklindeki sorusuna (14. dakika 35. saniye) yanıt veren Cem Toker şunları söyledi:

"Diğer gelişmelerin devamı. Kara para aklamada gri listeye alınma, Freedom House'da Özgür Olmayan Ülkeler kategorisine alınma, Avrupa Komisyonu'nda Ortadoğu-Afrika bölümüne alınma gibi, bu da hiç sürpriz değil. Biden 106 ülkeyi davet etti 9-10 Aralık'ta Demokrasi Zirvesi'ne. Afrika'dan 20-25 kadar ülke var, Latin Amerika'dan bir o kadar var, Güneydoğu Asya'dan var, Ortadoğu'dan sadece İsrail ve Irak var. Ama kimler yok? Malum takım yok. Mesela Mısır yok, Çin yok, Azerbaycan yok, Rusya yok, Türkiye yok."

Hasan Erçakıca'nın "Mısır'ı niye davet etmediler? Mısır rejimi onların istediğini yapıyor" diye sorması üzerine Toker, "Ama demokratik değil. Suudi Arabistan da Birleşik Arap Emirlikleri de onların dediğini yapıyor" yanıtını verdi.

"Bu da yine işte Türkiye'nin imajı, yurt dışı itibarı... Eninde sonunda bütün bunlar da gelecek sermaye, paranın gelmemesi, bunların hepsi zincirin halkaları gibi birbirine bağlı" diyen Toker, şu açıklamayı yaptı:

Washington'da 'Türkiye'ye Silah Satalım' Demek, Ankara'da 'Ermenistan'a Silah Verelim' Demek

"Biden'ın tavrı zaten belli. Başkan seçilmeden önce de belliydi. Biliyor musunuz Biden'a Saray'dan 'Nasıl olsa seçimleri kaybedecek' diye o New York Times'a verdiği 'Seçimlerde AKP gitmeli, muhalefet desteklenmeli' diye beyanat verdiğinde bir tivit atıldı. Sosyal medyadan Biden'a 'Cahil, ukala, bilgisiz' kelimeleri kullanarak... Amerikalı bunları dert etmez ama bunların bu tavrı. İbrahim Kalın attı, hem İngilizce hem Türkçe attı Biden'a hitaben. hala da durur.

Dünkü karar da önemli. Kongre'de çok aleyhimize kararlar çıkıyor dikkat ediyorsanız. 41 milletvekili F-16 satılmaması için Dışişleri Bakanı Blinken'a mektup gönderdi. Bugün de Menendes, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ların önlenmesine yönelik ekonomik tedbirler önerdi. Yani Amerika'nın ekonomik gücü belli. Adam derse ki 'Almayacaksınız yoksa yaptırım uygularım ülkenize' derse onun ihracatı da durur. Yani imaj tarihte olmadığı kadar kötü Washington'da.

Ben şu örneği veriyorum hep katıldığım programlarda millet kolay anlasın diye. Bugün Washington'da 'Türkiye'ye silah satışını destekleyelim' demek bir siyasetçi için Ankara'da bir siyasetçinin çıkıp 'Ermenistan'a silah satalım' demesi kadar tepki alır.  Onun için Türkiye'yi desteklemek bir yüktür. CAATSA yaptırımları 98'e 2 aleyhimize sonuçlandı. Bir tane dostumuz kalmadı Washington'da, bu gidişle de olacak mı olmayacak mı bilmiyorum."

Besim Tibuk ise "Bu seçimlerde Başkan (Türkiye Cumhurbaşkanı) değişirse ki öyle görünüyor, çok hızlı olay pozitife döner" yorumunu yaptı.

Cem Toker'den 'Ermenistan'lı F-16 Yorumu Washington'da 'Türkiye'ye Silah Satalım' Demek Ankara'da 'Ermenistan'a Silah Verelim Demek